Da grad Bihać i dalje muku muči sa migrantima na svome Twitter profilu potvrdio je i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić. Naime u objavi koju je napisao upitao je ko će biti kriv ako se migranti iz kampa Lipa budu smrzavali u bihaćkim šumama, te u nastavku dodao da Bihać sigurno neće, jer su u protekle tri godine uradili sve što su mogli.

Sve izvjesnije je i zatvaranje ovog prihvatnog kampa, jer Evropska unija, koja je do sad financirala ovaj migrantski kamp je digla ruke od njega. Bez struje i vode, koja se obećava od marta, od strane onih koji su podržavali ovaj migrantski kamp, nema ništa.

“Grad Bihać i Unsko-sanski kanton uložili su preko pola miliona KM vlastitih sredstava u formiranje kampa na Lipi, Evropska unija putem IOM-a i DRC-a mnogo značajnija sredstva. Od marta se govori o potrebi priključka struje i vode, utopljavanja i pripreme Lipe za zimu. Do danas to nije urađeno. Zašto?” – napisao je Fazlić na svome Facebook profilu.

Fazlić dalje u tekstu ističe da nema ništa protiv zatvaranja bilo kojeg migrantskog centra, međutim, za potencijalnu humanitarnu krizu, ističe, Bihać neće biti kriv.

“Nemamo ništa protiv zatvaranja bilo kojeg migrantskog centra u Bihaću. Naprotiv, sigurno ima mnogo adekvatnih mjesta na području BiH gdje se migranti mogu smjestiti. Ali da li će lokalne vlasti i građani Bihaća biti krivi ako se nakon zatvaranja Lipe budu smrzavali na ulicama i šumama oko Bihaća? To bi bilo licemjerno, to nije fer i to se ne smije dogoditi. Bihać se ne smije kriviti za potencijalnu humanitarnu krizu!”

Izvor: E. Ha / Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.