SUTRA NASTAVAK RAZGOVORA: Šta je privremeno rješenje za Izborni zakon

vijesti.ba

U Sarajevu su jučer održane još jedne konsultacije o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predstavnika Venecijanske komisije i bosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Rješenja za izmjene Izbornog zakona nema, međutim, traži se privremeno rješenje za izbor delegata u Dom naroda Federacije BIH.

Kako nezvanično saznaju Vijesti.ba, po svemu sudeći privremeno rješenje naslanja se na mogućnosti koje Centralna izborna komisija (CII BIH) ima po zakonu, a izbor delegata o Dom naroda trebao bi se uskladiti sa Ustavom FBiH i BiH pri čemu ostaje mogućnost izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz svih konstitutivnih naroda i iz svih kantona.

Također, pri izboru bi se za raspodjelu mandata koristio popis iz 1991. godine. Naime, obzirom na to da je na snazi postojeći Izborni zakon koji je usvojen 2002.godine, ujedno je i popis iz 1991.godine vazeći popis.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastaanka potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto kazala je da i privremena rješenja moraju poštovati principe odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju, odnosno izboru političkih predstavnika iz reda konstitutivnih naroda.

– Znači, bez obzira o kome se radi, mora biti legitiman izbor konstitutivnih naroda. Privremeno ili trajno rješenje, principi su isti – poručila je Krišto.

Razgovori bi trebali biti nastavljeni sutra u Sarajevu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...