Pohodom “Put istine i sjećanja”, sutra će početi obilježavanje 26. godišnjice stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići, u blizini Viteza, koje su 1993. godine ubili pripadnici HVO-a.

– Očekujemo oko 700 učesnika pohoda iz brojnih gradova u BiH, a među njima će biti i ljudi iz Srebrenice. Želimo dostojanstveno preći dionicu od Viteza do Ahmića, kako bismo se sjetili svih žrtava, od tromjesečnog Seje, do 82-godišnjeg starca – kazao je Feni član Organizacijskog odbora Mujo Trako, ističući kako su sudjelovanje u pohodu najavili i neki od bh. sportaša, među kojima i atletičar Amel Tuka.

Osim pohoda, sutra će biti upriličena i komemoracija, te vjerski obred na mezarju u starom Vitezu, dok će kod spomen-obilježja u Ahmićima biti položeno cvijeće i odana počast žrtvama.

Godišnjicu će, također, obilježiti interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” u produkciji SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, koji će biti prikazan u Osnovnoj školi u Ahmićima, te u večernjim satima u Sarajevu.

Iz Udruženja “16. april” ponovno su upozorili da tijela 29 žrtava iz Ahmića još nisu pronađena te da nisu sankcionirani svi odgovorni za taj zločin.

– Kada jer riječ o pronalasku tijela žrtava, nema nikakvog napretka posljednjih godina. Mi stalno upućujemo apele, ali nemamo nikakve informacije – kazao je član Udruženja Hazrudin Bilić.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 26. godišnjice zločina u Ahmićima počet će sutra u 9 sati, pohodom “Put istine i sjećanja” od starog Viteza do Ahmića.

(Vijesti.ba)