Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) održat će sutra konferenciju za novinare, povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

Kako je najavljeno, ceremonija primopredaje vakcina i konferenciju za novinare bit će održani u 10:00 sati na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo. U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji je dodao da će uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti vakcine za zapadni Balkan koje će spasiti živote.

– Podršku pružamo od početka pandemije koronavirusa: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji – poručio je Varhelji.

Austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da je glavni prioritet da vakcine protiv koronavirusa budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

– U tom kontekstu, podrška zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni – poručio je Šalenberg.

Austrija je omogućila ove vakcine kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa zapadnog Balkana.

(avaz)