Crna Gora i Bosna i Hercegovina su saglasne u tome da nastave još intenzivnije da sarađuju, u interesu građana dvije prijateljske države koje dijele zajedničke evropske ciljeve i u korist kvalitetnije regionalne saradnje na polju sigurnosti, saopćio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nakon sastanka s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.


– Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima i bezrezervno podržavamo integraciju Bosne i Hercegovine, kao i svih država regiona u EU. U tom smislu, cijenimo podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, koju je Evropska komisija još jednom potvrdila u svom prijedlogu nove metodologije pregovora – rekao je ministar Nuhodžić. 

S tim u vezi, dodao je da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje da bi zajedničkim snagama doprinijeli ostvarivanju zajedničkih ciljeva. 

Govoreći o aktuelnoj migracionoj situaciji, ministar Nuhodžić je istakao da su crnogorske nadležne institucije apsolutno spremne da reagiraju i u svakom trenutku zaštite granice i sigurnost naših građana. 

– Crna Gora intenzivno radi na dostizanju standarda Šengena. Značajno smo unaprijedili kapacitete naše Granične policije, što u lјudstvu, što kroz nabavku termovizijskih kamera i druge opreme i sposobni smo da zaštitimo naše granice. Poduzimamo sve mjere u saradnji s partnerskim službama da bismo spriječili ilegalne ulaske u našu zemlјu. S tim u vezi, poseban fokus u saradnji policija Crne Gore i BiH bit će na suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata, kroz jačanje analize rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka – kazao je Nuhodžić. 

Podsjetio je i da je nedavno u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Pogranična područja

Ministar je ukazao da Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuju posebnu pažnju rekonstrukciji i modernizaciji graničnih prijelaza u cilјu povećane sigurnosti, kao i samog nadzora državne granice.

– Budući zajednički rad graničnih službi Crne Gore i Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima Vraćenovići, Šćepan Polje, Klobuk i Zupci će značajno utjecati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja. U najskorijem periodu bit će potpisan i Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj. Ovaj sporazum je značajan jer će građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji žive u pograničnom području omogućiti jednostavnije rješavanje svakodnevnih životnih potreba i prelazak državne granice van graničnih prijelaza – naveo je ministar Nuhodžić.

Primjer jačanja odnosa

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je rekao da su odnosi između BiH i Crne Gore na odličnom nivou. 

– Mi kao dvije susjedne države možemo biti primjer kako jačaju državni i međususjedski odnosi. Drago mi je da smo praktično do kraja doveli pitanje kako da na četiri granična prijelaza imamo pojednostavljenu proceduru koja će omogućiti brži protok ljudi i roba – istakao je ministar Radončić.

 

U odnosu na migrantsku krizu, akcentovao je potrebu zajedničke strategije da imamo jedan humanitarni aspekt, koji je veoma važan, ali da se situacija prevenira i tretira prvenstveno kao sigurnosni izazov. Dodao je, također, da su iskustva Crne Gore, kao lidera na putu ka Evropskoj uniji, dragocjena.

Na sastanku je konstatirano da intenzivna policijska saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine i zajednički rad u borbi protiv organiziranog kriminala, trgovine narkoticima i svih drugih vidova kriminala daju rezultate.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Suzbijanje ilegalnih migracija u fokusu saradnje Crne Gore i BiH / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.