Ne morate da odete na kraj sveta da biste letovali kao kraljica. Zamislite blistavu bistru vodu Sredozemnog mora i dugačku peščanu plažu sa brojnim barovima.

Šta ako vas od opuštanja pod nekim baldehinom pored tirkizne vode deli samo jedan avionski let? Turska poznata letovališta pružiće vam u isto vreme hedonističko lenčarenje i vremeplovno lutanje kroz antička vremena. Ovo posebno važi za Antalijsku regija na samom jugu Turske.

Ako se plaža zove Kleopatra, onda se ponašajte kao Kleopatra

Ima li bolje asocijacije na uživanje i kraljevsku brigu o sebi od Kleopatre? Iako se još vodi polemika oko toga zbog čega plaža Kleopatra na obali Alanje nosi to ime, to ne osporava činjenicu da je ovo jedno od najlepših mesta na turskoj obali Sredozemnog mora. Lepotom prirode ova plaža prosto opominje da budete nežniji prema sebi. Odmor na suncu, plivanje, udisanje svežeg morskog vazduha, a onda odlazak na spa, masažu i spavanje – na ovom mestu zaista možete sebi omogućiti uživanje vredno jedne Kleopatre.

Ukoliko u vama čuči avanturistkinja, boljeg mesta nema,  jer je ovo centar za vodene sportove. Skijanje na vodi, ronjenje, jedrenje, vaše je samo da se upustite u pustolovinu.

Foto: Unsplash.com

Raj za noćne ptice

Turska znači plesanje. Šta god da ste čuli o noćnom provodu u Kemeru, verujte da je prava istina mnogo razigranija. Bezbrojni klubovi u centru grada sa nekoliko različitih plesnih stejdževa ili plesanje na otvorenom, pod zvezdama i vedrim nebom sa koktelom u rukama – mogućnosti su beskrajne. Jednom kad ovde zaigrate nećete više isto gledati na ritam i ples.

Izgubite se u lavirinitima istorije

Grad nara ili Side na obali Sredozemlja predstavlja ono što se najjednostavnijim rečima može opisati kao mašina za vremeplov. Ako želite da vidite Aspendos, jedan od najvećih očuvanih amfiteatara na svetu, Apolonov hram od kog je sačuvano samo pet stubova ili jednostavno lutate ulicama Starog grada – na pravom ste mestu.

Aspendos – teatar star 800 godina

Mnogi turisti biraju baš ovaj grad na antalijskoj rivijeri za svoje mesto odmora upravo zbog toga što je savršen spoj modernog i antičkog, i što može da ponudi opuštanje i istraživanje. Tako je zanimljivo znati da je upravo Aspendos nekada mogao primiti neverovatnih 15.000 posetilaca, što ga čini jednim od najvećih pozorišta koje su Rimljani ikada izgradili u Maloj Aziji. Teatar je obnovljen i danas se koristi za muzičke i dramske festivale. Deluje potpuno nerealno da glumci danas igraju na pozornici izgrađenoj u II veku nove ere.

Apolonov hram – mesto sa razglednice

Kada se pomene Antalija, jedna od upečatljivijih slika jeste Apolonov hram. Samo pet mermernih stubova je sačuvano do današnjih dana, ali je to očigledno dovoljno da hiljade posetilaca širom sveta dolaze da ga vide i fotografišu se baš na ovom mestu. Ljubitelji istorije i „pikantnih“ detalja iz rimskog doba veruju da je baš ovde Marko Aurelije zaprosio Kleopatru.

Veliki broj muzeja

Međutim, nije samo Side grad sa bogatom istorijom i kulturom. Duž čitave obale možete posetiti muzeje i arheološka nalazišta iz perioda Antičke Grčke i slavnog Rima. Tu su i muzej Suna Inan Kirac Kaleici, muzej igračaka Antalije, muzej pod vodom Sualti, koji će vas provesti kroz istoriju Antalije od antičkog doba do današnjih dana kada želite da se sklonite sa vrelog mediteranskog sunca.

Otkrijte zbog čega je priroda najveća umetnica

Čitava Antalijska regija je neverovatno remek-delo prirode. Čak tri nacionalna parka se nalaze u ovoj regiji, a turisti posebno vole da obiđu vodopade Kursunlu i Dudun, kao i da se nađu u ulozi istraživača pećina Belbidi i Karain.

Kad ste u Antaliji ne propustite impresivne Dudun vodopade, koji su prava slika prirodne raskoši ovog kraja. Reč Dudun zapravo znači rupa koja guta vodene izvore. Osim vodopada, na ovom izletištu može vas opčiniti i pećina u koju se ulazi uzanim stepeništem.

Živopisna igra kopna i mora, fascinantni vodopadi, šumovite klisure i mirni vrtovi, ali pre svega prelepe plaže za kupanje i odmor – sve ovo je Mediteran dao jugu Turske.

Foto: Pixabay.com

Jedna od, sasvim sigurno, najlepših plaža je Lara, a važi i za najpopularniju plažu sa plavom zastavom. Ukoliko morate izabrati jednu reč za plaže na jugu Turske, onda je to – spektakularno.

Ne treba vam mnogo da shvatite zbog čega su plaže najveći turistički magnet ove orijentalne zemlje. Voda je tirkizna, topla i prozirna, pesak je sitan i beo, a vazduh praznik za pluća zbog obližnjih šuma čempresa.

Sezona kupanja je poprilično dugačka u Antaliji, od maja do kraja oktobra. Treba samo da spakujete kupaći kostim i izaberete svoju plažu. Olimp, Lara, Kleopatra, Adrasan, izbor plaža sa plavom zastavicom je veliki. Zapravo, Antalijska regija drži svetski rekord u broju plaža sa ovim obeležjem.

Šta mislite o tome da kupite nešto?

Ne samo da je raj za oči i odmor, Antalija je i kao i cela Turska, izuzetno povoljna za sve kupoholičare. Cene su pristupačne, bilo da kupujete zlato i srebro, bilo da su to začini ili koža. Pritom, gde god da se okrenete, naići ćete na ljubazne i predusretljive prodavce, koji su pravi dokaz da Turci umeju da se opuste i uživaju. Iako turisti najradije u šoping odlaze u Kapali čaršiju u Istanbulu, veliki je broj onih koji zbog lepota Antalije preskoče Egejsku obalu Turske, pa čak i fascinantan Istanbul.

Kad si već u Turskoj, pojedi nešto slatko

Kraljevski odmor na morskoj obali nije potpun bez turskih slatkiša. Baklave, lokumi, sutlijaš, tulumbe – iako su nam sve ove poslastice poznate, njihov ukus je još raskošniji na Mediteranu. Pre nego što se zasladite, ne propustite ukusne turske delikatese – pilav, kebab, različite pite. Kad si u Antaliji, budi kraljica, budi Lola. Ovde je to lako.

Više saznajte na izvornom linku: Srbijanka Stanković – Svaka Lola zaslužuje Antaliju – Lola / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.