Upravnik Kraljevskog ljekarskog koledža Endru Godar (Andrew Goddard) izjavio je da se svaki četvrti ljekar u zdravstvenom sistemu Velike Britanije nalazi u samoizolaciji ili je zaražen koronavirusom.

Godar je rekao da su jedinice intenzivne njege u nekim bolnicama dostigle svoj limit, prenosi Gardijan. Međutim, istakao je da većina ljekara koji su u kućnoj samoizolaciji nije nužno i zaražena koronavirusom.

Britanska vlada se našla na udaru kritike zbog nedostatka zaštitne opreme za zdravstvene radnike koji liječe oboljele od koronavirusa. Kako se navodi, medicinskim tehničarima nedostaju maske, zaštita za oči, kao i druga osnovna medicinska sredstva.

Izvršni direktor Nacionalne službe za zdravlje u Velikoj Britaniji Kris Hopson (Chris) upozorio je da u narednim danima može doći do općeg kolapsa bolnica u Londonu zbog koronavirusa, istakavši da im prijeti “cunami pacijenata”. 

– Medicinske ustanove su prebukirane pacijentima koji su ozbiljno bolesni. Brine broj inficiranih koji stiže u kratkom vremenskom roku i kako su u teškom stanju. Bukvalno dolaze u talasima – rekao je Hopson u razgovoru sa BBC Radio 4.

Ujedinjeno Kraljevstvo će proći dobro ako epidemiju korona virusa završi s manje od 20.000 mrtvih, rekao je Stiven Povis (Steven Powis), direktor Nacionalne zdravstvene službe.

On je na konferenciji za novinare u vladi rekao da u Londonu još nisu popunjene sve jedinice intenzivne njege, a da zdravstvene službe pripremaju više objekata za prijem pacijenata u kritičnom stanju, prenosi Rojters.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Svaki četvri ljekar u samoizolaciji / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.