BiH na hiljadu stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još ne zna da imaju ovu bolest, podaci su Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava 14. novembra, iz Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica podsjetili su da su simptomi šećerne bolesti pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

“Ukoliko imate dijabetes treba da izbjegavate prženu i masnu hranu, slatkiše, jedete više svježeg voća, vježbate ili šetate 30 minuta svaki dan, održavate tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom ljekaru radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodajte bosi i da ne konzumirate duvan i alkohol”, navode iz Instituta.

Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob iznad 60 godina, muški pol, prethodna pojava hiperglikemije u toku trudnoće, nasljedni faktor, visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.

Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva regulisanje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti što ima značajan uticaj na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i pravovremeno upućuje na potencijalno povećanje rizika.

U svijetu je registrovano oko 387 miliona osoba sa dijabetesom, što predstavlja 8,3 odsto svjetske populacije. U Evropi je oboljelo oko 55 miliona stanovnika ili 6,7 odsto populacije.

Godišnje se u svijetu kod oko 80.000 djece otkrije šećerna bolest, a procjene su da će do 2035. broj lica sa dijabetesom u svijetu dostići 592 miliona.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se u više od 170 država svijeta još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti, napomenuli su iz zeničkog Instituta.

Izvor: Srna

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.