Australski naučnici su utvrdili da će koncentracija inzulina i šećera u krvi nakon obroka biti 24 do 30 posto niža ako se, umjesto što se satima sjedi nakon jela, prošeta barem dvije do tri minute svakih 20-ak minuta.  

 – Kad sjedimo naši su mišići u stanju neaktivnosti i stoga ne pomažu našem tijelu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa, kazao je Dejvid Danstan (David Dunstan), profesor s australijskog “Baker IDI Heart and Diabetes Institute” u Melburnu.

Danstan i njegov tim pratili su 19 pretilih osoba koje se nisu puno kretale te su im u laboratoriji tokom sedam sati, svaki sat, mjerili koncentraciju inzulina i šećera u krvi.

Nakon prva dva sata mjerenja popili bi visokokalorični napitak bogat šećerima i mastima, a nakon toga mjeren im je nivo krvi i inzulina daljnjih pet sati, s tim da bi jedan dan tih pet sati mirovali, a drugi bi “protegnuli” noge na dvije minute svakih 20 minuta.

U danima u kojima su sjedili nakon obroka utvrđeno je da su koncentracija šećera i inzulina bile 24 do 30 posto više nego u dane kad bi se prošetali dvije minute nakon obroka.

– Ono što me je šokiralo je ne toliko otkriće koliko je umjerena aktivnost dobra nego koliko je sjedenje loše, kazao je Beri Braun (Barry Brown) sa Univerziteta u Masačusetsu u Amherstu.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Svakih 20 minuta protegnite noge / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.