Moramo poboljšati brigu o djeci, izjavio je ministar Miloš Lučić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić je, povodom obilježavanja Nedjelje djeteta, izjavio da se mora poboljšati društvena briga o djeci, te istakao da na svako ugrožavanje dječijih prava moraju reagovati i pojedinac i grupa i institucije, javila je Srna.
On je naveo da svako mora ukazati na uskraćivanje, neadekvatno ostvarivanje ili kršenje nekog dječijeg prava.

– Kao društvo moramo poboljšati društvenu brigu o djeci i jačati odgovornost svih relevantnih institucija i subjekata zaštite, a javnost mora biti upoznata sa potrebama i pravima djece i njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod istim uslovima, poručio je Lučić.

Lučić podsjeća na to da se svako dijete rađa slobodno i zaslužuje pravo na hranu i smještaj, na razvoj i obrazovanje, na donošenje odluka, kao i pravo zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

– Nedjelja djeteta prilika je da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta koju je usvojila Generalna skupština UN-a 1989. godine i predstavlja način da ukažemo javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava, istakao je Lučić.

On dodaje da bi Nedjelja djeteta trebalo da podsjeti na zagarantovana prava svakog djeteta, gdje god ono živjelo.

(oslobodjenje.ba)