Sve je spremno za spektakl. Ljubitelji adrenalina danas će od 11 sati moći uživati u spektakularnoj manifestaciji “Avaz Tower Running 2015”, specifičnom sportskom događaju koji je privukao veliku pažnju sjajnom organizacijom u prethodne četiri godine.

Organizator utrke u Sarajevu je najveća novinsko-izdavačka kuća u Bosni i Hercegovini “Avaz-roto press”, koja godinama izdaje najčitaniju i najutjecajniju novinu u našoj zemlji “Dnevni avaz”.

Stotine prijavljenih

Sjedište “Avaza” je u “Avaz Twist Toweru”, Tešanjska 24a, u kojem će se utrka i održati. Riječ je o najvišem poslovnom objektu u regiji, sa 36 spratova i 172 metra visine te jednoj od građevina koja izaziva divljenje u Evropi i svijetu.

O značaju sarajevskog vertikalnog maratona, ekstremne discipline koja sve više raste i u svjetskim okvirima i u kojoj se na ispit stavljaju sve psihofizičke sposobnosti učesnika, svjedoči i činjenica da će utrku i ove godine direktno prenositi državna televizija BHT te da je na našu adresu stiglo nekoliko stotina prijava za učešće u utrci.

Oni koji se odluče da danas posjete najvišu zgradu na Balkanu, neće požaliti. Organizator se potrudio da osigura bogat revijalni program uz pregršt zvijezda iz svijeta estrade i sporta te roštiljadu za sve posjetioce.

Spektaklom koji se održava već petu godinu zaredom, naš glavni grad svrstao se među svjetske metropole kao što su Njujork, Pariz, London, Čikago… u čijim se velikim i poznatim građevinama, također, organiziraju utrke vertikalnog maratona.

 Bogate nagrade

Pobjednici “Avaz Tower Runninga” u obje kategorije zaradit će po 1.000 KM, drugoplasirani po 500 KM, a takmičari kojima pripadne treće mjesto po 200 KM.

Bit će organizirane i dvije revijalne utrke, mališana do 14 godina te utrka novinara i humanih zvijezda, a pobjednicima slijede mobiteli.

Titulu u muškoj kategoriji branit će Sanel Đuliman, dok u ženskoj kategoriji, zbog povrede, neće biti prošlogodišnje pobjednice Selme Zrnić.

Brojke

780

stepenica pretrče učesnici penjući se na 36. sprat 172 metra visokog “Avaz Twist Towera”

4:02,56

rekord je staze, koji drži pobjednik iz 2013. Pjotr Lobodzinski iz Poljske

5:07,59

ženski je rekord koji je 2012. postigla Vladana Gavranović

/avaz.ba