– Raste broj krivičnih djela, slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je preko 500 incidentnih situacija.

Prihvatni centri Bira i Miral odavno su puni, a broj novopridošlih migranata iz dana u dan sve je veći. Situacija je posebno složena u Velikoj Kladuši. Mještani ovog grada skoro svakodnevno apeluju na veliki broj migranata zbog kojih su, kako kažu, uplašeni i osjećaju se nesigurno, jer su tamo mjesecima. Zbog migranata stanovništvo Kladuše, poručuju da ne mogu normalno živjeti. Mještani naselja Polje za sutra su bili najavili mirne proteste, međutim javno okupljanje im nije dozvoljeno .

Podsjetimo prije nekoliko dana uposlenici velikokladuškog komunalnog poduzeća zajedno sa policijom USK po drugi put u posljednjih 15-ak dana izvršili su uklanjanje migrantskog šatorskog naselja, kojeg su migranti samoinicijativno podigli uz korito rijeke Kladušnice. Migranti pak kažu da drugog izlaza nemaju . Formiranje ovakvih i sličnih ilegalnih improvizovanih naselja zabranjeno je odlukama Operativne grupe za migrantsku krizu USK, ali i dokaz da u Velikoj Kladuši i Bihaću se trenutno nalazi znatno veći broj migranata od smještajnih kapaciteta koje nude prihvatni centri.

(rtvusk.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.