Svetislav Basara: Solidan broj Srba me doživaljava kao osobu koja pljuje na sve srpsko

Avaz.ba

Jedan od najpoznatijih srpskih pisaca Svetislav Basara gostovao je u ovosedmičnoj emisiji HRT-a ‘Nedjeljom u dva’.

Izjavio je da ga solidan broj Srba doživljava kao čovjeka koji pljuje na sve srpsko i da je to nešto na što se naviknuo te da na to uopće više ne obraća pozornost.

Na pitanje Aleksandra Stankovića da objasni ono što je rekao – da nema svjetskih zavjera, da Srbi kako su radili, tako su i dobili – Basara je rekao da je sklonost Srba, uključujući i njega, za sve što se dogodi, a nije im po volji – okriviti nekog drugog.

Ispričao je i kako je doživio fenomen ‘pomrčine Sunca’ 1999. godine u Srbiji. Tadašnja je Miloševićeva vlast putem svih medija pokrenula bizarnu kampanju kojom su građane upozoravali da se tokom pomrčine sklone na sigurno.

– U zatvorenoj prostoriji, bilo kod kuće, ili pak na radnom mjestu, treba spustiti roletne na prozorima, ili se udaljiti od prozora, kako pogled ne bi nesvjesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih sredstava, glasila je poruka na RTS-ovom Dnevniku, dok su iz Ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike u saradnji s tadašnjim Saveznim hidrometeorološkim zavodom i Institutom za očne bolesti, kako podsjeća B92, upozoravali preko printanih medija na ubrzan rad srca, grčeve u želucu, svrab kože, skok krvnog pritiska ili šećera, pa čak i na učestalo mokrenje. Čak je bio posebno organiziran smjenski rad, a Basara se kod Stankovića prisjetio tog bizarnog dana.

– Kao da je pala neutronska bomba – eliminirala ljude, a infrastrukturu nije srušila. Nigdje nikoga nije bilo na ulici, kazao je Basara i dodao da je legitimno pravo režima, poput Miloševićeva, da širi takve informacije.

– Šokiralo me da su ljudi tako masovno nasjeli na to, dodao je.

Basara je govorio i o Kosovu, a na pitanje urednika Stankovića je li realno da se Kosovo “može vratiti”, kazao je da nije.

– Bojim se da nije realno i bojim se da to ne bi ni odgovaralo onima koji se kao zalažu za povratak Kosova. Mislim da bi to bio najmračniji scenarij, kazao je.

– Uoči rata na području bivše države nisam mogao vjerovati da će neko otići toliko daleko da doista dođe do pravog rata, kazao je također Basara.

(Autor: Avaz)