Odluka premijera Rusije Dmitrija Medvedeva da raspusti vladu šokirala je svijet, a mnogi se pitaju koja je pozadina ove objave koja je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin predložio ustavne promjene po kojima bi veća ovlaštenja bila data vladi i parlamentu zemlje. 

Polako stižu reakcije iz cijelog svijeta, a oglasio se i jedan od najvećih Putinovih rivala Aleksej Navaljni.

– Glavna poruka Putinovog obraćanja: svi oni koji su mislili da će on otići s vlasti 2024. su takvi idioti (i/ili prevaranti). Ostati lider za cijeli život, preuzeti vlasništvo nad čitavom državom i prisvojiti bogatstvo sebi i prijateljima je jedini cilj Putina i njegovog režima – napisao je Navaljni.

Navaljni je jedan od najpoznatijih ruskih opozicionara koji je u nekoliko navrata predvodio antivladine proteste, a zbog toga je više puta i hapšen.

Dmitrij Medvedev saopćio je da je raspustio vladu Rusije nakon obraćanja predsjednika te zemlje Vladimira Putina naciji. Saopćenje je mnoge dočekalo nespremne, a mnogi analitičari tvrde da je riječ o dobro osmišljenoj taktici.

Naime, Vladimir Putin je prije samo nekoliko sati u govoru naciji predložio ustavne promjene koje bi donijele povećana ovlaštenja parlamenta i vlade. On je predložio da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu premijera države.

Putinovi kritičari govorili su i ranije o tome da predsjednik razmišlja o različitim scenarijima kako bi ostao na vlasti i nakon 2024., kada mu istječe i drugi predsjednički mandat. Jedna od opcija je da postane premijer s proširenim ovlaštenjima.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Svi koji su mislili da će on otići 2024. idioti su / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.