Iskreni smijeh i gromoglasni aplauzi su prekidali nastupe Dragana Marinkovića Mace u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u srijedu navečer te dan kasnije u sarajevskoj Skenderiji. Popularni Maca publiku je oduševio svojim novim autorskim projektom „Kakva ti je žena takav ti je život“.

Marinković je na početku razgovora istakao da su reakcije publike izuzetno pozitivne te da je predstava za nepuna dva mjeseca postala regionalni hit. 

– Tekst mi se nekoliko godina krčkao u glavi, a posljednjih šest mjeseci sam konstantno radio na njemu. Svi smo mi u toku dana pet puta terapeuti, a pet puta pacijenti. Na ulici vidite ljude koji se svađaju i kontaš u sebi: „Kako to?“, a onda za pola sata i sami upadnemo u tu istu agoniju – kaže Marinković.

Dodaje da je priča o muško-ženskim odnosima komplicirana, ali i jednostavna u svojoj kompliciranosti.

– Od Adama i Eve pa do danas traje ta konfrontacija, borba između ženskog i muškog mozga. To su dvije dijametralno suprotne sfere, a na kraju nema pobjednika niti pobijeđenog – rekao je Marinković.

Naglasio je da nas sve na Balkanu povezuje smisao za humor.

– Pričamo i smijemo se istim vicevima, slušamo istu muziku i govorimo istim jezikom. Neraskidiva je veza, koliko god se mnogi trudili da ne budu dio Balkana, isti smo među jednakima – poručuje Maca.

Smatra da je repertoarska politika užasna u našim pozorištima te da imaju duple aršine.

– Svi bi voljeli da napune salu, a pljuju po komercijalnim tekstovima. Rade predstave na koje im rođena majka ne dođe da ih pogleda. Ukinuo bih sve budžete – istakao je Marinković.

Sin, otac…

Energiju za nastupe crpi iz brojnih uloga koje ima u životu: sin, otac, suprug, prijatelj, drug… 

– Nastupao sam u malim prostorima, ali i velikim dvoranama s punim angažmanom. Drago mi je da su preko brenda koji sam uspostavio mnogi kasnije ušli u teatar i ostali tamo, pogledali neke druge predstave. Zapravo, teatar je tamo gdje je glumac – rekao je Marinković na kraju.

Osim publike u Sarajevu, Mostaru i Zenici, Marinković je velikim aplauzom ispraćen sa scene i u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Beogradu, ali i gradovima u Austriji..


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Svi smo mi terapeuti i pacijenti / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.