U malom mjestu koje se nalazi na jugu Poljske, blizu granice sa Češkom živi svega 300 ljudi, a neobičan je slučaj taj da se tu, već 10 godina nije rodila ni jedna muška beba.

Predsjednik mjesne zajednice Rajmund Friško, inače otac dvije ćerke, ponudio je novčanu nagradu prvom bračnom paru koji postanu roditelji dječaka.  

– Toliko su mediji pisali o nama da sam čak i razmišljao da nazovem ulicu po imenu prvog sljedećeg rođenog dječaka. To bi definitivno bio lijep poklon. Posadićemo hrast i imenovaćemo ga po njemu – rekao je Friško za britanski Telegraf.  

Zašto se u ovom selu rađaju samo djevojčice? 

Pol bebe zavisi od toga da li sperma njihovog oca nosi X ili Y hromozom. X hromozom kombinuje se sa istim takvim hromozomom majke i u tom slučaju nastaje ženski pol djeteta (XX). Sa druge strane, ukoliko se Y hromozom oca ukombinuje sa X hromozomom majke nastaje dječak (XY). Ukoliko pak muškarac ima jednak broj X i Y hromozoma, vjerovatnoća je 50:50 da će beba biti dječak ili djevojčica.  

Ovakav slučaj zaintrigirao je i naučnike koji su pokazali interesovanje za ovo selo, ali do sada konkretnog istraživanja o genetici stanovništva nije bilo.  

Moguće je, međutim, da bi ovo mogla da bude samo slučajnost, u šta vjeruje Krejg Anderson, profesor statistike na Univerzitetu u Glazgovu.  

– Ako pretpostavimo da postoji otprilike 50:50 šansi da parovi imaju dječaka ili djevojčicu, on procjenjuje da je vjerovatnoća da se u ovom selu rodi 12 uzastopnih djevojčica 1/4096. To je teoretski gledano vrlo mala šansa, ali u praksi bilo koji uzastopni slijed dječaka ili djevojčice jednako je vjerovatan – rekao je profesor.  

Novi.ba/Pink/Foto: Profimedia

Izvor: / novi.ba