Dinko Draganović, diplomirani filmski i TV režiser, nedavno je snimio film pod nazivom ROYALBLAU (Kraljevsko plava), koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem SFF-u.

Film se nalazi u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film, nakon čega će biti predstavljen na Busho, Budapest Short Film Festival-u.

Royal Blue (orig. ROYALBLAU) je kratki film koji je Draganović uradio kao diplomski projekat na umjetničkom fakultetu (University of Arts) u Linzu. Film je ustvari priča o uticaju jedne vrste ovisnosti na porodično okruženje, a govori o ocu porijeklom iz Bosne i njegovoj kćerki rođenoj u Austriji. ROYALBLAU govori i o rasizmu u današnjoj Austriji.

Ideju za film dobio je kada je kao student počeo raditi u kladionici kako bi zaradio džeparac.

“Imali smo jednog gosta (ovisnika) koji je svaki dan dolazio. Jednog dana, bio je to vruć ljetni dan je stojao kod nas za barom i zafrkavao se. Nakon određenog vremena primjećuje da ispred kladionice stoji policija pored njegovog auta. Izašao je i počeo govoriti kako zna da stoji gdje ne smije i da će odmah skloniti auto. U tom momentu policija ga pita kako je mogao ostaviti dijete, malu curicu samu u autu na šta on odgovara “Pa što? To je moje dijete!” Uopće nije razumio zašto je to problem da ostavlja dijete tako dugo samo u autu jer je sa mislima samo u kladionici i sportskim opkladama. Tu sam se ja pitao, šta je priča tog čovjeka, šta se kod njega svaki dan desi prije i poslije posjete u kladionici. Tako je ustvari i nastao scenario za ovaj kratki film”, kazao je Dinko za naš portal.

Producent filma je Siniša Vidović, a producirala ga je kuća “Forafilm” iz Linca. Vidović je kao redatelj sa filmom “Korida” osvojio dvije nagrade na 21. Sarajevo Film Festival-u, te brojne druge nagrade na raznim festivalima.

BIOGRAFIJA

Dinko Draganović rođen je 1988. godine u Bihaću. Roditelji su mu iz Cazina, Stijene. Ratne 1992. sa roditeljima je napustio Bosnu i odrastao u Austriji gdje trenutno radi i živi. Umjetnički fakultet završio je u Linzu. Pored filmova i muzičkih spotova, režira također i reklame, te radi kao gost govornik/profesor na fakultetu. Trenutno radi na prvom dugometražnom filmu.

ABOUT THE MOVIE

A gambling addict is driving his daughter to gymnastics. They are late, but the divorced father can’t help stopping at a betting shop, where he leaves the 9-year-old alone in the car. When he returns, she is gone. As he frantically searches for her, two police officers show up. They take him to the police station, where Bibi is already in custody. Why won’t the police let him see his daughter? Was it something she said? A scratch in the surface, a glimpse of aggression, pent-up emotions, an impulsive fib. Things break for big and small reasons, and sometimes they can’t be fixed.