Svjetski mediji o izborima u našoj državi: Kuda ide Bosna i Hercegovina?

klix.ba

Opći izbori u Bosni u Hercegovinu tema su i u svjetskim medijima, u čijim izvještajima se analizira aktuelni trenutak i potreba za promjenama.

Tako BBC u svojoj analizi primjećuje da se izbori održavaju nakon naelektrisane kampanje koja je dijelila državu po etničkim linijama. Konstatuje se da država s kompleksnim sistemom vlasti ima ukupno pet predsjednika i 14 premijera.

Izvještač BBC navodi da je BiH pogovođena visokim procentom nezaposlenih, te da očajno treba nove vizije lidera, no umjesto toga su na sceni podjele po etničkim šavovima.

Kako se još navodi u BBC-ovom izvještaju posmatrači na izborima su izvjestili da se lideri u BiH pribjegavaju retorici kojom se čak poziva i na rat.

AFP dao je kratku analizu o, po njima, glavnim kandidatima za Predsjedništvo BiH, odnosno o Miloradu Dodiku, Mladenu Ivaniću, zatim o Draganu Čoviću, Željki Komšiću, Fahrudinu Radončiću, te Šefiku Džaferoviću.

U ovoj analizi se kao iznenađujuća činjenica navodi kandidatura Dodika za Predsjedništvo BiH “jer se radi o osobi koja je BiH ne tako davno nazvali proparlim konceptom”.

Kako zaključuju, u slučaju Dodika ovo ne bi bilo njegov prvi zaokret za 180 stepeni u vođenju politike. Dok za Čovića tvrde da i dalje zagovara zaseban entitet za Hrvate, za Komšića se tvrdi da je kandidat koji odbija da igra na kartu etničkih podjela.

Kako izvještava FOXnews, BiH koja još uvijek osjeća posljedice užasnog rata od prije 25 godina, na ovim izborima prolazi kroz svojevrsni test, da li će država ići putem NATO i EU integracija ili će biti zaglavljena između rivaliteta odnosno onih koji se pozivaju na period 1992.-1995.

Washington Post primjećuje da u Predsjedništvo BiH žele i kandidati koji su proruski orijentirani dok France 24 navodi da je lista ekonomskih problema u BiH ipak najduža.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...