Ističe kako se u okviru toga s velikim ponosom može reći da među najnovije otkrivene dinosaure u svijetu, odsada može ubrojiti i dinosaure koji su u vrijeme mezozoika živjeli na prostoru današnje Hercegovine.

Iako se za širi prostor Hercegovine, a posebice njenog južnijeg dijela, već posljednjih desetak godina ‘rodila’ velika sumnja da ovaj južniji predio zemlje negdje unutar sedimentnih stijena mezozojske starosti sadržava fosilne ostatke dinosaura, posljednjih dana, osim što se ova sumnja pokazala posve opravdanom, na vidjelo dana se ispostavila jedna nevjerojatna činjenica, da veliki dijelovi Hercegovine kriju neporecivi ogroman potencijal za budućim pronalaskom brojnih drugih, još uvijek neotkrivenih, fosila dinosaura, koji se ovdje nalaze u formi tzv.tragova ili otisaka dinosaura, piše dr.sc.Goran Glamuzina na blogu hercegovina-geoarheo.

“O dinosaurima, njihovom značaju u znanosti, a posebice o njihovoj enormnoj popularnosti te atraktivnosti planetarnih razmjera, je suvišno govoriti. Otprilike možemo to sažeti ovako; dinosauri su planetarno daleko najpoznatija, najpopularnija te najatraktivnija živa bića iz prošlosti. Njihova atraktivnost i popularnost u svakom kutku naše planete otišla je toliko daleko, da su dinosauri posljednjih godina kao iščezli oblik života postali popularniji ne samo od svih drugih oblika životinja i biljaka, već čak i od samog čovjeka, odnosno od fosila praljudi te bilo kakvih povijesnih ostataka ljudske kulture”, piše dr.sc.Goran Glamuzina.

Navodi kako se bez ikakve sumnje može zaključiti da su dinosauri postali br.1 svjetska senzacija u okviru čitavog prošlog te iščezlog svijeta na našoj planeti. “U tom kontekstu, neporecive su i daljnje činjenice da svaka ona zemlja u kojoj su pronađeni fosili dinosaura ima jedan ogroman brend ne samo u geoturističkom, već u općem kulturološkom smislu, koji se ogleda u tome da je svaki takav lokalitet gdje postoje fosilni ostaci dinosaura, kao objekt ogromne lokalno-nacionalne kulturne baštine, postao naširoko atraktivna te posjećena destinacija, koja je adekvatno uređena u cilju što jednostavnijeg edukativnog pristupa posjetitelju”, piše na blogu.

Ističe kako se u okviru toga s velikim ponosom može reći da među najnovije otkrivene dinosaure u svijetu, odsada može ubrojiti i dinosaure koji su u vrijeme mezozoika živjeli na prostoru današnje Hercegovine. “Prostor Hercegovine sadrži ne samo identičnu geološku građu, već i još više raznolikiju, ili na jedan način bogatiju, geološku građu u stratigrafskom smislu sadržaja mezozojskih sedimentnih stijena.

Odnosno, možemo sasvim pouzdano kazati, da širi prostor Hercegovine, u okviru čitave ove regije, pa uključujući čak i prostor Istre koji sadrži dosad najviše otkrivenih nalazišta fosila dinosaura, ima najveći potencijal pronalaska okamenjenih fosilnih ostataka dinosaura”, piše dr.sc. Glamuzin.

“Na ovim našim prostorima, tj.u Hercegovini, preliminarna terenska istraživanja te prve objave o mogućim fosilnim ostacima tragova dinosaura, dogodila su se od strane autora ovog bloga prije gotovo 10 godina, pri čemu je osim objave na blog portalu ‘fosili-hercegovine’, objavljen i znanstveni članak koji razmatra tada razotkrivena 4 nalazišta mogućih tragova dinosaura pronađena na prostoru zapadne Hercegovine”, piše na blogu.