Svojoj kćerki od rođenja nisam davala šećer: Danas izgleda OVAKO!

blic.rs

Jaja pržena na kokosovom ulju uz prženi batat, šargarepe, krompir, brokoli na pari i malo avokada, i uz sve to kiseli kupus. To je uobičajen doručak za malu Grejs. Njena mama, Šen Kuper iz Brizbejna riješila je da će joj dijete od rođenja biti na “paleo dijeti“ koja se zasniva na ishrani “pećinskih ljudi“. Čokoladice, slatkiši, prerađena hrana ili čak i prirodne namirnice koje nisu organskog porijekla Grejs nikada nije probala.

– Ovaj način ishrane se, kao što sam i pretpostavila, pokazao kao odličan. Svi klinci oko nje su stalno slinavi i bolešljivi, a Grejs se nikada ni ne zakašlje – ističe ova mama. I sama Šen je na paleo dijeti na koju se odlučila jer je stalno bila umorna i troma. Imala je alergiju na mnogo namirnica, i kada je čula za paleo dijetu, riješila je da proba i – preporodila se.

Kako kaže, dok je Grejs mala i dok ima potpunu kontrolu nad njenom ishranom, davaće joj samo namirnice dozvoljene u paleo dijeti. Ali neće joj braniti da odlazi na rođendane i da se druži sa djecom samo da bi izbjegavala nezdravu hranu.

– Neću pasti u nesvijest ako pojede hljeb ili parče torte, ali se nadam da ću uspjeti da joj izgradim svijest o tome šta je prava hrana – kaže Šen i dodaje da smatra da su djeca “programirana“ na zdravu hranu. Tek kada odrastemo prelazimo na prejedanje izazvano emocijama, kada se zatrpavamo slatkišima i drugim nezdravim stvarima.

– Znam da će odlaziti na rođendane i druženja i da će se tamo suočiti sa gomilom prerađene hrane. I mogu samo da se nadam da će i sama uvidjeti da se od takve hrane osjeća loše i tromo, pa će se sama i udaljiti od nje – kaže ova majka.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...