Rijetki su evropski političari koji su veći dio karijere posvetili regionu Zapadnog Balkana i njegovom uključenju u Evropsku uniju. Među njima se ističe Hannes Swoboda koji je uspješno radio na ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, ali i aktivno radio na procesima uključenja ostalih zemalja.

Swoboda koji se trenutno oporavlja od korone u svom domu u Beču u ekskluzivnom intervjuu za N1 poručuje kako će sigurno dolazak Joea Bidena, odlazak Angele Merkel imati uticaja na region, ali da ipak sve ostaje na domaćim liderima.

Na pitanje kako gleda na trenutnu politiku lidera u Bosni i Hercegovini i njihovo nejedinstvo po pitanjima od koristi za državu Swoboda kaže da oni sami uzrokuju teško stanje.

“Naravno da je veoma teško. Ako imate zemlju sa Dejtonskim sporazumom, a taj je Sporazum bio veliki uspjeh, na mnogo načina; ali, ako imate zemlju koja dijeli granice po recimo etničkim linijama, šta god to u tom smislu značilo, na Bošnjake, Srbe, Hrvate, političari odmah pomisle odmah moram imati svoje ljude iza sebe, to je najvažnije, šta ću sa Bošnjacima i Srbima, ako sam Hrvat, a oni su tu pa onda moraju neke izuzetke napraviti. Zato je teško. Uz to, naravno, ličnosti, a bez da znam sve detalje o svima, je da ne idu u tom smjeru, da nisu stavljeni na test. Hajde da uzmemo primjer gospodina Dodika koga poprilčno dobro poznajem već godinama. Iznova i iznova smo imali diskusije, ne samo kada je govorio o odvajanju i referendumu, itd, a možda i pripajanju Srbiji, o tome niko ništa nije rekao. OK, uradite ako to zaista želite. A šta će onda biti rezultat? Rezultat će biti da nećete uspjeti. Mislim da je ljudima važno reći da šta god kažete, to je fake news, fantazija jer vas niko neće prihvatiti, Srbija vas neće prihvatiti jer bi to značilo njihov kraj puta ka EU. Tako da to što vi govorite, a što radite veoma dobro, samo je politička igra. A onda to možete naravno reći i za druge političare, jer to je tek jedan od primjera“, kaže Swoboda.

Swobodu smo pitali i kako gleda na stanje u regionu, pogotovo u Srbiji po pitanju slobode medija, koje je jedno od najvažnijih za kretanje prema EU.

“Govorili ste o izjavama EU. Često su te izjave bez ikakvog stvarnog osnova, ili snage. A ako imamo posebne komesare, koji nisu već u prošlosti ili sada pojasnili da je npr. sloboda medija veoma važan element, bez obzira na pridruživanje EU ili ne, veoma je loše. Mislim da Unija pada po ovom pitanju. Kad se sjetim da smo se borili ili susretali sa ljudima prije režima Miloševića, neki mediji, čini mi se da je to bio B92, rekli su nam ovo je sada budućnost zemlje, sa novim medijima koji se mogu izraziti, a vidjeli smo šta se poslije desilo. Neke kapitalističke grupe sa zapada su preuzele medijske kuće tada od zemlje i njenog vodstva, posebno u Srbiji, ponekad i u drugim zemljama, ali Srbija je i dobar i loš primjer. Ovo je upotpunosti protiv evropskih principa. Nažalost, ne upotpunosti protiv evropskih politika jer su politike preblage da bi se doista pojasnile. Nadamo se da će gospodin Vučić biti od koristi u rješavanju Kosovskog pitanja. Ionako će isčeznuti. Ljudi to “ne kupuju.” Otvoren sam za saradnju s medijima. S nekim medijima sam nešto i radio na Kosovu. Ali nije bilo rezultata. Ipak, još se ne ostvaruju rezultati po drugim pitanjima, kako bismo veoma jasno gospodinu Vučiću rekli da to što on radi nama nije prihvatljivo. Trebali biste ići na put ka EU, ali sa ovakvim autokratskim sistemom i restrikcijama, to nije moguće. Već nismo uspjeli u Sjevernoj Makedoniji sa bivšom vladom, ali i sa drugima. Ne znam šta da o tim drugima kažem, ali posebno sa pitanjem medija. Odavno je to pitanje koje je u Srbiji dugo zanemarivala Unija, usprkos formalnim deklaracijama“, ističe Swoboda.

Pogledajte VIDEO

Izvor: N1