Transanadolijski plinovod (TANAP) regionalni je projekt i najkonkretniji primjer vizije mira Turske, poručio je danas u Edirneu turski predsjednike Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).  

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Transanadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, zvanično je povezan s Evropom, čime počinje isporuka plina iz Azerbejdžana Evropi.

– Ovim projektom potvrdili smo svoju volju i namjeru da bogatstva koja imamo damo na korist našim građanima, svim narodima regije, ali i cijelom čovječanstvu. Sa TANAP-om, osim što smo željeli osigurati energetske potrebe naše zemlje, imali smo cilj doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom Evrope – rekao je Erdoan.

Istakao je da je danas uspješno okrunjen jedan zajednički proces na kojem su s velikim strpljenjem sedam i po godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

– Prije svega, TANAP se preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske povezuje na TAP (Transjadranski plinovod). Tu će svakako imati koristi i zemlje Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, BiH. Dok poduzimamo sve te korake, želim naglasiti da je ovo regionalni projekt, a posebno naglašavam i to da je, prije svega, projekt mira – rekao je Erdoan.

Naglasio je da je projekt TANAP realiziran prema predviđenom planu, uprkos svim izazovima i nedaćama s kojima su bili suočeni u posljednjem periodu.

– U periodu od juna 2012. godine, uložili smo velike napore na realizaciji projekta TANAP. Unatoč svim izazovima koji su dolazili iznutra i izvana, regionalnim tenzijama, pa do svih nestabilnosti poput direktnih sukoba, s projektom TANAP-a smo napredovali prema predviđenom planu – poručio je Erdoan i dodao:

– TANAP je najkonkretniji primjer vizije mira naše zemlje.

Dotakao se i sporazuma Turske i međunarodno priznate vlade u Libiji o vodenim granicama.

– I ostali stubovi ovog sporazuma isto tako će biti provedeni, a iz naših sondaža neće uzrokovati sukobe i krv, već mir i blagostanje – poručio je Erdoan i dodao: 

– Nikad nećemo odustati od naših prava, nećemo dozvoliti da iko gazi i oduzima prava kiparskih Turaka, niti ćemo od bilo koga tražiti ono što nam ne pripada.

Erdoan je kazao da oni kojima je kap nafte vrednija od kapi ljudske krvi i ljudskog života nisu donijeli mir i blagostanje svijetu. Kako je kazao, Turska neće njihovom galamom povući svoje brodove iz istočnog Sredozemlja.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev kazao je, prije svega, da je povezivanje TANAP-a s Evropom historijski dan.

– Ovaj projekt (TANAP) uspostavit će mostove između zemalja, donijet će saradnju, zapošljavanje, kao i dugoročne sporazume – rekao je Alijev.

Dodao je da je TANAP u suštini jedan projekat međunarodne saradnje koji spaja sedam zemalja.

Ceremoniji su, osim Erdoana i Alijeva, prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kao i brojne druge zvanice.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – TANAP je najkonkretniji primjer vizije mira Turske / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.