Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija je najavio da će se u potpunosti povući iz pravosuđa.

“Nakon 20 godina provedenih u pravosuđu, tužilačkim i sudijskim funkcijama (sedam godina kao predsjednik Osnovnog suda Banja Luka i šest i po godina kao predsjednik VSTV-a) sutra podnosim ostavku i na mjesto sudije i izlazim iz pravosuđa”, poručio je preko Twittera.

Istakao je da će brzo informisati javnost o narednom angažmanu.

Podsjećamo, Tegeltija je prije dva mjeseca podnio ostavku na poziciji predsjednika VSTV-a. To je učinio nakon što je objavljen videosnimak na kojem je vidljivo da navodno namješta posao sutkinje sestri bivše članice VSTV-a.

Sve viđeno na snimku je demantovao, kao što je i demantovao da postoji afera “Potkivanje”. Spomenute sporne situacije nisu jedini razlog zbog kojeg je oštro kritikovan. Mnogi smatraju da nisu bili vidljivi pomaci u pravosuđu dok je on bio na čelu VSTV-a. Naprotiv.

Neki su tvrdili da je blizak vladajućim strankama u Republici Srpskoj i da se to znatno negativno odražavalo na njegov rad, kao i na rad VSTV-a.

Nakon njegove ostavke za predsjednika VSTV-a izabran je Halil Lagumdžija.

Po odstupanju sa funkcije čelnog čovjeka krovne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini Tegeltija vrlo često javno istupa komentarišući političku svakodnevnicu.

Izvor: Klix.ba