Informacija koja će se naći pred Narodnom skupštinom Republike Srpske u ponedjeljak, 11. novembra, nije o deklaraciji SDA niti će zaključci biti o tome, već treba da donese zaključke da se postojeće nadležnosti RS zadrže, a neustavno prenesene vrate, izjavio je šef Kluba poslanika SNSDu Narodnoj skupštini Igor Žunić, prenosi Srpskainfo.

Žunić je pojasnio da je poenta da Narodna skupština definitivno zauzme stavove koji se tiču njenog digniteta i ustavnih prava koje ima RS.

On je rekao da, ako predsjednik PDP Branislav Borenović ne razumije ili politička partija iz RS ne prepoznaje da deklaracija SDA predstavlja samo nastavak pritiska na Srpsku i kontinuitet ukidanja njenih nadležnosti i vizije da u krajenjem slučaju ona ne postoji, onda imaju ozbiljan problem. 

– Ili ne razumiju politiku i političke procese ili onda intenzivno učestvuju u tome da se takva politika provodi – istakao je Žunić povodom današnjeg zaključka Glavnog odbora PDP da je nepotrebno održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o deklaraciji SDA. 

Žunić smatra da Borenović očigledno nije pročitao informaciju koja se nalazi na dnevnom redu, te da je jasno da ne zna o čemu se u njoj radi.

Prema njegovim riječima, informacija definiše procese od nastanka dejtonske strukture BiH kroz sve probleme koje RS prolazi oduzimanjem nadležnosti, putem nelegalnih bonskih ovlaštenja, te da se deklaracija SDA samo jednim djelićem pominje kao proces koji predstavlja kontinuitet te vrste pritisaka.

Žunić je napomenuo i da Narodna skupština RS, prema Ustavu i Dejtonskom sporazumu, ima pravo da raspravlja o informaciji koja je stavljena na dnevni red i da joj je obaveza da o tome donosi i zaključke, kao i da bavi pitanjima koja, prema Ustavu, pripadaju RS.

– Narodna skupština treba da donese zaključke koji će ići u pravcu da sve nadležnosti koje ima RS treba da budu zadržane, a one koje su neustavno prenesene da budu vraćene – objasnio je Žunić.

Ona politička partija koja ne razumije proces i koja ne razumije trenutak u kojem se nalazi i politikanstvom pokušava da zadrži nelegalno stečene fotelje, prema riječima Žunića, ne mora ni učestvovati u raspravi.
  

Narodna skupština RS će u ponedjeljak, 11. novembra, na posebnoj sjednici razmatrati informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Borenović je poslije sjednice Glavnog odbora PDP-a u Banjoj Luci rekao novinarima da su usvojili zaključak da je nepotrebno održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 11. novembra na kojoj bi se raspravljalo o stranačkoj deklaraciji SDA, jer to stavlja Srpsku i njen parlament u podređen položaj.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba