U kampu Lipa kod Bihaća tek je nedavno priključena struja i postavljen sanitarni čvor, a da su uvjeti u kampu neljudski pokazuje fotografija jednog migranta koji stoji vani na snijegu i pere se

Oko 900 migranata je trenutno u kampu Lipa kod Bihaća u BiH. Život im dodatno otežava hladno vrijeme i snijeg. Većina migranata svoje dan provodi na otvorenom, promrzli i bez prikladne odjeće i obuće.

Nakon što im je u požaru izgorio privremeni prihvatni centar kojim je upravljala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), neki od migranata dobili su privremeni smještaj u šatorima, a vojnici i pripadnici Crvenog križa BiH nastoje osigurati smještaj onima koji ove dane provode smrzavajući se na otvorenom.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da će u selu Lipa, nedaleko od Bihaća, biti uspostavljen kamp za smještaj migranata koji bi trebao biti opremljen kontejerima. U kampu je tek nedavno priključena struja i postavljen sanitarni čvor, a da su uvjeti u kampu neljudski pokazuje fotografija jednog migranta koji stoji vani na snijegu i obavlja higijenu, bez adekvatne odjeće i obuće.

Gradonačelnik BIhaća jučer je, u razgovoru s voditeljem Izaslanstva Europske Unije Johannom Sattlerom odbio mogućnost da se ilegalni migranti smjeste u kamp Bira iako ima najbolje uvjete te je potpuno izgrađen i opremljen sredstvima Unije.

Sattler je u pratnji veleposlanica Njemačke i Austrije Margret Uebber i Ulrike Hartmann posjetio tijekom dana šatorski kamp kod sela Lipa nedaleko Bihaća, te razgovarao s gradonačelnikom Fazlićem.

Pri tome su sugovornici ocijenili kako je potrebno poboljšati uvjete za boravak u kampu Lipa kako bi se zbrinuli i preostali ilegalni migranata koji i dalje borave na otvorenom i napuštenim prostorima.

Izvor: 24sata

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.