Potvrđeno je iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja kako su rezultati analize 59 testova pristiglih iz Sarajeva pokazali da su svi negativni na koronavirus.

Kako je navela dr. Nada Elijaš, načelnica te službe, radi se o uzorcima osoblja i štićenika staračkog doma „Vita nova“. U proteklih nekoliko dana, kako je istakla, testiranje je provedeno u svim staračkim domovima u Sanskom Mostu i svi testovi su bili negativni na kovid 19.

Ove informacije su veoma značajne, obzirom da se u staračkim domovima nalaze osobe koje su najosjetljivije i najranjivije kada je u pitanju novi virus. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 35 osoba, dok je iz karantina uzašlo 365 lica.

U proteklom periodu ukupno je urađeno 380 testova i kako je poznato, četiri osobe iz Sanskog Mosta bile su pozitivne na koronavirus.

Iako je zdravstveno epidemiološka situacija povoljna, epidemiolozi ističu kako je pandemija još daleko od završetka i da je potrebno da se pridržavamo propisanih mjera zaštite i samozaštite.
To se prvenstveno odnosi na održavanje socijalne distance i upotrebu zaštitne opreme.

Izvor: Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.