Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da do podjele Kosova može doći samo preko njega mrtvog.”Podjela Kosova, može da se desi samo preko mene mrtvog. Niko ne može da ugrozi ni jedan milimetar teritorije Republike Kosovo. Niko ne može ugroziti Trepču, Mitrovicu i Gazivode, kao ni bilo koji drugi dio teritorije Republike Kosovo”, rekao je Tači juče na Samitu albanske i kosovske dijaspore u Tirani.

On je dodao da je za korekciju granice i za ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

“Nema čovjeka na svijetu koji mi negira angažovanje u ostvarivanju težnje ka legitimnim pravima Preševa, Medveđe i Bujanovca o pripajanju sa teritorijom Kosova, a bez ugrožavanja teritorije Kosova”, kazao je Tači.

On je rekao da Kosovo zajedno sa svojim prijateljima treba da ide prema rješenju koje garantuje priznanje i od strane pet država Evropske unije, Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije.

“Dakle, još jednom ističem da nećemo ni pod kojom okolnošću, ni po kojoj cijeni dozvoliti da igre dnevne izborne politike ugroze posebni i doživotni odnos sa akterima slobode i nezavisnosti Kosova, Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Tači.

Po njemu, Kosovo nema samo prijatelje i partnere poput SAD, NATO-a i Evropske unije, već ima i protivnike nezavisnosti koji usporavaju napredovanje konsolidacije, a posebno spoljne konsolidacije kosovske države.

Rekao je da je težnja kosovskih institucija da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između država Kosova i Srbije.

“Taj sporazum će garantovati recipročno priznavanje Kosova i Srbije, kao i učlanjenje Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija”, rekao je kosovski predsjednik.

On se oštro usprotivio održavanju međunarodne konferencije o Kosovu na kojoj bi učestvovala Rusija.

Dodao je da će se Kosovo angažovati samo u procesu kojim rukovodi Evropska unija i u kojem je podrška Sjedinjenih Američkih Država potpuna.

(N1)