Dolanc, jedna od najmoćnijih i najmračnijih figura jugoslovenske istorije. U pismu se našlo mjesta i za kulturu, pa je kritikovano “forsiranje kiča i šunda”.

To je za posljedicu imalo mnoge represivne akcije u sferi kulture, od kojih je valjda najpoznatiji bio Kongres kulturne akcije, održan u Kragujevcu. Uveden je porez na šund, javno su bili spaljivani erotski časopisi Čik i Adam i Eva, čak su i krimi-romani postali nepoželjni. U programu Radio Beograda znatno je povećano emitovanje kao što su klasična muzika, opera i tako dalje. Pošto je u pismu posebno kritikovana Televizija Beograd zbog propagiranja kiča i šunda, za izvjesno vrijeme spuštena je rampa za svaku mogućnost da se novokomponovani narodnjaci tu pojave. Možda je najviše u negativnom smislu to uticalo na pjevače poput Šabana Šaulića, koji je tada bio u zamahu karijere, a poslije tog pisma nije ga više bilo na radiju i televiziji”, piše u tekstu koji je objavljen pred kraj osamdesetih u listu Sabor, prenosi Kurir.

Treba napomenuti da je pomenuti dekret bio na snazi sve do smrti Josipa Broza 1980, poslije čega su mediji sve više i češće mogli da krše sulude i nerazumne pritiske i cenzure. Tako je Šaban konačno mogao da se vrati na radio i TV, mada je on već postao megapopularan jer publici niko nije mogao zabraniti da voli muziku koja joj se dopada. Makar to bilo i u tajnosti.