Tokom uviđaja pijani policajci se zabili u kamion ophodnje!


Teška saobraćajna nesreća dogodila se u noći između subote i nedjelje, 35 minuta poslije ponoći, u Rosuljama kod Jelaha. Na licu mjesta poginuo je vozač Golfa 2 Elvis Omić (21) iz Šija, a suvozaču inicijala E. K., njegovom prijatelju, ljekari Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) jučer su se borili za život Reporteri “Dnevnog avaza” neposredno nakon nesreće bili su na licu mjesta. Dočekao nas je strašan prizor, beživotno tijelo Omića bilo je u blizini skršenog automobila. Od siline udara on je proletio kroz šoferšajbnu.

pog

Poginuli Omić:

Prerano ugašen život  Potresne scene Omić je, krećući se velikom brzinom Golfom 2 iz Jelaha, kako smo saznali na licu mjesta, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u ogradu te se zabio u balvane pored ceste, a potom se nekoliko puta vozilo i prevrnulo. Ljekari koji su izašli na mjesto nesreće mogli su samo utvrditi smrt. Njegov prijatelj, kojeg su pronašli ispod automobila, davao je znakove života. Nakon dramatičnog izvlačenja, koje je trajalo pola sata, prebačen je u bolnicu i u kritičnom je stanju. Uviđaj, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK, trajao je dugo u noć. Za to vrijeme na lice mjesta su počeli dolaziti i članovi porodice nesretnog Omića. Njegova sestra stigla je prva. Nakon što su policajci otkrili tijelo poginulog radi identificiranja, briznula je u plač. Prisutni su u nevjerici posmatrali potresne scene. Potom je došla i Elvisova supruga. Njena prijateljica tješila ju je, a zatim su je prevezli u Hitnu pomoć, jer joj je pozlilo.

pog1

Neutješna porodica poginulog Omića: Sestra identificirala tijelo, supruzi pozlilo Noć je dramatičnijom učinio i još jedan događaj. Dok je, naime, trajao uviđaj tokom kojeg su policajci iz Jelaha postavili žutu traku na mjestu tragedije, a uz koju je bio parkiran kamion ophodnje ceste “Doboj puteva” s naizmjeničnim rotacijama, došlo je do saobraćajnog incidenta u kojem su učestvovali policajci iz Policijske stanice (PS) Usora Mario Zovko i Filip Katić. Zovko, koji je upravljao Opel Vectrom velikom brzinom, zakačio je prvo Audi A3 koji je bio ispred trake, a zatim se zabio u kamion. Iako se u neposrednoj blizini događaja nalazilo nekoliko osoba koje su posmatrale uviđaj, nasreću, niko nije povrijeđen. Vrhunac incidenta Policajci koji su obavljali uviđaj odmah su pozvali Zovku i Katića na alkotestiranje, što je prethodno naredio dežurni tužilac koji je bio na licu mjesta.

pog2

Trenutak kada je Zovko udario u kamion ophodnje…

pog4

… a potom poveo raspravu s kolegama policajcima iz Jelaha  – Gdje su vam znakovi, zašto niste stavili trokut upozorenja da se dogodila nesreća – govorio je Zovko u vidno pijanom stanju, a očito je da, iako su bili postavljeni automobili s rotacijama, on ih nije vidio. Nakon kraće rasprave s kolegama, podvrgnut je alkotestiranju. Alkotest je pokazao da je Zovko u krvi imao 1,69 promila alkohola. Policajac Filip Katić, Zovkin kolega koji je bio na mjestu suvozača, psovao je, galamio: – Šta me imate testirati, nema potrebe, ja sam vaš kolega – vrištao je Katić.

pog6

Policajci Zovko i Katić podvrgnuti alkotestiranju: Kod vozača 1,69 promila alkohola u krvi 

U jednom trenutku situacija je bila na vrhuncu incidenta, jer je on odbijao sjesti u policijsko vozilo. Ali su ga kolege „na fin način” zamolile da to uradi.

– Mogao nas je sve pobiti koji smo stajali ovdje. Mogao je mene ubiti, udariti u policijski automobil, pa čak i na istražitelje ranije nesreće. Naletio je velikom brzinom – kazao nam je jedan od policajaca koji su obavljali uviđaj.

Tri sata poslije ponoći vučna služba je odvezla uništeni automobil Omića, te je nakon završetka uviđaja udesa koji je izazvao pijani policajac Mario Zovko saobraćaj ponovo pušten u promet.

Cesta smrti

Nova teška nesreća dogodila se svega nekoliko kilometara od mjesta Vukovo gdje se nedavno dogodila stravična porodična tragedija. Prije 13 dana, podsjetimo, u Vukovu su na ovoj cesti smrti stradale majka Safija i njena kćerka Nihada Kantić, dok je 12-godišnji sin Semir, nakon petodnevne kome, umro u KB Zenica.

Povrijeđen vozač skutera

Također, nekoliko stotina metara od mjesta na kojem je poginuo Omić i svega pola sata do sat poslije dogodila se i nova saobraćajna nesreća u kojoj je stradao vozač skutera. Njemu su u Općoj bolnici Tešanj konstatirane teške tjelesne povrede.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...