U ČETVRTAK će nakon više od četiri godine hrvatska reprezentacija ponovno zaigrati u Splitu. Utakmica s Mađarskom počinje u 20:45 sati. Poljud je rasprodan u rekordnom roku, no okolnosti u kojima će se ova utakmica odigrati vrlo su specifične. Hajduk ne sudjeluje u organizaciji utakmice, a prva momčad ovaj period provodi na Braču. 

Odnos Hajduka i HNS-a već je godinama jako loš, a njegovu poboljšanju nikako nije pomogla ni činjenica da je Savez godinama zapostavljao Split kad je dodjeljivao domaćinstva utakmica reprezentacije, posebno onih službenih, kvalifikacijskih za velika natjecanja.

Bojkot od 14 minuta davne 2011.

Posljednja takva utakmica koju je Hrvatska igrala pred splitskom publikom bila je protiv Gruzije u kvalifikacijama za Euro 2012. Bilo je to početkom lipnja 2011., već tada odnosi su bili napeti, pa je Torcida uoči tog susreta javno obznanila svoj stav.

“U petak 3. 6. 2011. na kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici između Hrvatske i Gruzije pripadnici Torcide bojkotirat će bodrenje Hrvatske nogometne reprezentacije i bilo kakav dekor prvih 14 minuta, čime ćemo izraziti naš bunt prema odlukama HNS-a te samovoljnom ponašanju njegovog predsjednika spram Splita i Poljuda.

Način na koji su čelni ljudi HNS-a izbjegavali naš stadion punih 14 godina, nazivajući ga pritom “ukletim”, te nudeći splitskoj publici “mrvice” od prijateljskih i revijalnih utakmica, smatramo krajnje sramotnim i na njega smo dužni reagirati, kao grupa koja oduvijek prati Hrvatsku i gaji snažne nacionalne osjećaje!

Na ogradi sjeverne tribine stajat će samo transparent Torcide koji se inače postavlja prilikom igranja reprezentacije i niti jedan više!

Ovim putem pozivamo i sve ostale navijače da nam se pridruže u četrnaesto-minutnom bojkotu, da svi skupa pokažemo jedinstveni stav, kako bi gospodi iz HNS-a ukazali da naša najbolja izabrana vrsta predstavlja ponos svih Hrvata, i kao takvu nitko je nema pravo dodijeliti isključivo jednom gradu ili jednom stadionu!”

“Prokletstvo” je prekinuto, šikaniranje nije

Hrvatska je u toj utakmici gubila 1:0 na poluvremenu, no u završnici su Mandžukić i Kalinić okrenuli rezultat s dva brza pogotka. Ta je pobjeda okončala priče o ukletosti stadiona, no unatoč tome, splitska publika nastavila je dobivati mrvice. 

Sljedeća utakmica reprezentacije bila je prijateljska protiv Švicarske narednog ljeta, a posljednja je pak bila ona protiv Italije 2015. U međuvremenu je održan i veliki prosvjed protiv HNS-a na Rivi. Iako je na prosvjedu u jesen 2014. bilo oko 30 tisuća ljudi, opet nije bilo pomaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice s Italijom, dok još nije bilo poznato mjesto odigravanja, očekivala se kazna UEFA-e za rasističko ponašanje na utakmici protiv Norveške u Zagrebu. Dogovoreno je da će se utakmica održati u Splitu, a kazna je stigla samo dan nakon što je odlučeno gdje će se igrati.

Dakle, tri godine kasnije Split je ponovno dobio utakmicu – ovaj put zatvorenu za publiku. Nepoznati počinitelji preko noći su kemikalijom iscrtali svastiku na terenu, a preko nje su tijekom cijele utakmice trčali reprezentativci Hrvatske i Italije. Slike kukastog križa obavljene su u medijima diljem Europe i svijeta, a Hrvatska je uskoro ponovno kažnjena, ovaj put oduzimanjem jednog boda.

“Prva skupina počinitelja su oni koji su napravili ovaj incident, kukasti križ, a drugi krivac je već utvrđen, a to su oni koji su dopustili da se to dogodi. Oni su dva dana prije znali da je kukasti križ na travnjaku pa su iz HNS-a pokušali prebaciti odgovornost na Hajduk. Savršeno je jasno da je njihov propust i njihova odgovornost koja se po prekršajnom postupku utvrđuje i zasigurno postoji. Kriv je organizator, konkretno HNS”, riječi su tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Od 14-minutnog bojkota do potpunog ignoriranja

Od utakmice s Gruzijom prošlo je čak osam godina. Torcida je tada bojkotirala prvih 14 minuta, protiv Mađarske će svih 90 odnosno neće se uopće pojaviti. 

Torcida se u vezi utakmice s Mađarskom oglasila još sredinom lipnja i to je bila jedina njena objava na ovu temu. Cijelu objavu možete pročitati ispod, a izdvajamo njen posljednji dio.

“Jeste se danas probudili, pogledali oko sebe i našli upirati prstom u navijače i Hajduk? One rijetke, ako ne i jedine koji se bore? Nas ste našli optuživati da smo protiv?

Vratite se u san, uspavane ljepotice.

Nismo mi protiv, mi smo za. Za čisti nogomet, za Hrvatsku koja neće biti odraz močvare koju ste svojom šutnjom omogućili. Za reprezentaciju koja odražava sve te ideale.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr