Jedan od najvećih “šta bi bilo kad bi bilo” upitnika stoji pored Francesca Tottija, jer se mnogi pitaju šta bi se desilo da je legendarni fudbaler jednog dana napustio Romu.

Mnogi klubovi su željeli vidjeti Tottija u svojim redovima, ali danas 40-godišnji napadač nikada nije želio napustiti Rim. Jedan od klubova koji se sigurno interesirao oko Italijana je Real Madrid, a Totti je otkrio da je to jedini klub zbog kojeg je mogao otići iz Rome.

“Real me pokušavao dovesti”. rekao je Totti za Corriere dello Sport te dodao: “To je jedini klub u svijetu zbog kojeg bi napustio Romu, doduše uz veliku tugu. MIslio sam o tome vrlo ozbiljno. Međutim, na svu sreću, moja porodica, prijatelji i žena su mi pomogli da razumijem zašto trebam ostati u Romi. To smatram velikim poklonom. Da li bih otišao? Sada mogu reći ne, ali u tom trenutku sam skoro odlučio. To ne bi bilo napuštanje zbog običnog tima, nego zbog najboljeg na svijetu.”

Totti je cijelu profesionalnu karijeru odigrao za Romu za koju je odigrao 605 utakmica i postigao 250 golova te osvojio jednu titulu prvaka Italije (2001.), dva italijanska Kupa (2007. i 2008.) i dva Super kupa Italije (2001. i 2007.).