Dok bi u ostalim krajevima svijeta najvjerojatnije ostala bez posla, tridesetpetogodišnja Orini Kaipara sa tetovažom na licu vodi dnevnik u Novom Zelandu.

Dok bi u ostalim krajevima svijeta najvjerojatnije ostala bez posla, tridesetpetogodišnja Orini Kaipara sa tetovažom na licu vodi dnevnik u Novom Zelandu.

Običaji, norme i uvjerenja opstaju stoljećima u pojedinim društvenim zajednicama. Snažno utječu na život pojedinih članova, a mnogi su spremni na sve kako bi im ukazali poštovanje.

Primjer tome je Kaipara koja je ispunila svoj životni san. Napravila je tradicionalnu tetovažu na bradi, koja je glavno obilježje žena Maora. Time je postala prva voditeljica koja se na televiziji pojavljuje s obilježjem naroda Novog Zelanda, piše Bored Panda.

Kaipara je majka četvero djece i živi u Aucklandu. Zaposlena je na nacionalnoj televiziji Novog Zelanda. Godine 2017. napravila je DNK test, a rezultati su potvrdili da je stopostotni potomak starosjedioca otoka u Oceaniji. Zbog toga je odlučila napraviti moko kauae, tetovažu koja zauvijek mijenja osobni opis.

Kaiparini nadređeni su u potpunosti prihvatili odluku da napravi tetovažu na bradi, ali je njen potez izazvao različite reakcije publike. U komentarima se izdvaja priča Taj Anwar Baoll koji govori o svom i skustvu s posla. Njegova saradnica je nakon inicijacije na svojoj rodnoj Samoi došla na posao s tetovažom na licu i obrijanom kosom. Reakcije okoline bile su različite, ali Baoll kaže da niko ne smije doživjeti osudu zbog tradicije svog naroda. Dodaje da su čak suvišna i pitanja o obredima u kojima nastaju ovakve tetovaže, što to zapravo znači osobi koja je prošla inicijaciju.

Kaipara se nada da će njen potez ohrabriti njene sunarodnjake da se vrate tradiciji.

“Reakcije okoline bile su nevjerojatne. Malo ko je bio ravnodušan, a neki su me željeli poniziti. Napravila sam ono što sam htjela i zadovoljna sam zbog toga. Vjerujem da će moja tetovaža natjerati žene Maora da naprave moko. Ne želim biti jedina u ovoj priči”, poručuje Kaipara.

Više saznajte na izvornom linku: DP – Tradicija i posao: Žena s tetovažom na licu vodi nacionalni dnevnik u Novom Zelandu / (klix.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.