Tradicionalna manifestacija “Sjećanje na maj 1992. godine”

inmedia.ba

Tradicionalna manifestacija “Sjećanje na maj 1992. godine” biće održana u četvrtak, 25. maja u selu Trnova.

Pomenuta manifestacija se održava tradicionalno svake godine u znak sjećanja na historijski period kada je započelo stradanje Trnove i njenih mještana.

Programom ovogodišnje manifestacije predviđena je s početkom u 18 sati posjeta i obilazak lokaliteta koji su bili stratišta Bošnjaka tokom agresije i okupacije Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, s početkom u 20.30 sati biće održan istorijski čas ispred zgrade mjesne škole, a nakon toga i javna tribina na temu “Početak agresije na BiH i organizovanje oružanog otpora”.

Gost i uvodničar na ovom događaju biće proslavljeni ratni komandant Armije RBiH, Sakib Forić.U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu.

U toku agresije mnogu mještani su ubijani, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova. Mještani Trnove su u proteklom periodu na prigodan način obilježili sva mjesta stradanja, a u mjesecu maju se tradicionalno održava i manifestacija u znak sjećanja na ove događaje.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...