Članovi Predsjedništva BiH započeli su radne sastanke u Briselu sa zvaničnicima Evropske unije, a već na početku službenog protokola zabilježen je tragikomičan momenat.

Naime, prilikom današnjeg dolaska u zgradu gdje će biti održan niz razgovora sa službenicima Evropske unije, Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića je dočekao predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

No, kamere su zabilježile tragikomičan trenutak kada Dodik odbija stati pored Džaferovića te rukom pokazuje Sassoliju da on treba biti između bh. zvaničnika iako Sassoli prije toga insistira da Dodik bude uz Džaferovića.

Da između Dodika, s jedne strane, i Džaferovića i Komšića s druge ne vlada nikakav odnos potvrđuje i činjenica da je tročlano Predsjedništvo BiH jučer otputovalo u Brisel u odvojenim aranžmanima. U jednom avionu su bili Džaferović i Komšić, a u drugom Dodik.

Nakon susreta sa Sassolijem trojac će se sastati s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyijem, a zatim i potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borellom.

Ovakvi potezi najviših zvaničnika BiH na međunarodnoj sceni najbolje govore stranim diplomatama i političarima kakvi lideri vode našu zemlju te koliko i ne shvataju kakav dojam ostavljaju.

Prošlogodišnja posjeta Briselu istog trojca izazvala je mnoštvo komentara na društvenim mrežama zbog fotografije s bivšom visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, na kojoj je Komšiću zavrnuta nogavica, a Džaferoviću kravata “otišla u stranu”.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.