Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) je rekao da je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ukoliko bude potrebe za tim. 

Pompeo je razgovarao s Vilfredom Frostom (Wilfried) za CNBC vijesti, a između ostalog, dotakli su se i trenutnog prekida vatre u Siriji i situacije u Ukrajini. Pompeo je u razgovoru s Frostom odbio otkriti crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi pričati o planovima predsjednika i o tome hoće li se preduzimati strašni poduhvat upotrebe vojne sile. 

Osim toga, dodao je da će Vašington prvenstveno upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

– Sigurno ćemo ih upotrijebiti. To je ono što prvenstveno koristimo – rekao je Pompeo. 

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) je prošle sedmice objavio sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD-u na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Dogovor o primirju je odmah kritiziran, čak i od strane republičkih saveznika u Kongresu, koji su rekli da je primirje Turskoj dalo sve što je željela. Pompeo je stao u odbranu sporazuma, rekavši da je u potpunosti uvjeren da je prekid vatre spasio mnoge živote. 

– Ne samo živote kurdskih boraca, već i nacionalnih manjina u toj regiji – rekao je Pompeo. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba