Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je na današnjoj komemoraciji povodom godišnjice terorističkog napada u Njujorku, poznatijeg kao 9/11, najavio neviđenu eskalaciju američkog vojnog napada na afganistanske Talibane, samo nekoliko dana nakon što je želio održati mirovne pregovore s pobunjenicima.
 

Tokom govora na ceremoniji u Pentagonu, prilikom obilježavanja 18. godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo tri hiljade ljudi, Tramp je rekao da su američke snage u posljednja četiri dana “napale protivnika jače nego ikada ranije, te da će se taj intenzitet napada nastaviti”.
 

Dodao je da je ofanziva pokrenuta nakon što je prekinuo mirovne pregovore s Talibanima tokom vikenda, kao osveta za prošlosedmični bombaški napad u kojem je jedan američki vojnik ubijen.
 

Priroda američke ofanzive protiv Talibana koju je Tramp najavio nije jasna. Tramp je već u ponedjeljak saopćio da su napadi u posljednja četiri dana bili jači nego ikada u posljednih deset godina.
 

Prilikom govora na komemoraciji u Pentagonu, Tramp je također zaprijetio militantima da više nikada ne pomišljaju napasti američko tlo, ili će odgovor biti žešći nego bilo koji ranije viđen napad.
 

-Ako se iz bilo kojeg razloga vrate u našu zemlju, doći ćemo gdje god oni bili, iskoristiti silu i sredstva kakva SAD nikada ranije nije koristio- rekao je Tramp.
 

Dodao je da ne govori o nuklearnom naoružanju, već da je u pitanju nešto što ih nikada ranije nije zadesilo.
 Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba