Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pisao je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) kad je počela ofanziva protiv Kurda na sjeveru Sirije. Tramp je poručio Erdoanu da ne bude budala jer će ga, ukoliko nastavi ofanzivu, zauvijek gledati kao vraga.

Upućeno je 9. oktobra, kada su turske snage pokrenule ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije.

Pismo su objavili američki mediji, a nedugo potom dobilo i potvrdu autentičnosti iz Bijele kuće. 

– Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj hiljada ljudi, ne želite biti odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti bude li potrebno – napisao je Tramp.

Komentirao je i ekonomske sankcije koje su SAD nametnule Turskoj kako bi ishodila oslobođenje američkog pastora zatvorenog u Turskoj, poručivši da je to samo mali dio onoga što bi se moglo desiti.

– Naporno sam radio kako bih riješio neke od vaših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete sklopiti odličan dogovor – kaza je Tramp.

Istakao je i da je komandant kurdskih snaga spreman na pregovore i ustupke.

– Historija će biti dobra prema vama ako ovo napravite ispravno i ljudski. Ali ako se ne dogode dobre stvari, zauvijek ću vas gledati kao vraga. Ne budite grubi. Ne budite blesavi – napisao je Tramp.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba