Donald Tramp Arhiv
Tramp traži od Senata da odobri članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u

Zbog veta Atine i njihovog spora pristupanje je odloženo

Autor: Fena

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak je zatražio od Senata da odobri Sjevernoj Makedoniji da postane 30. članica NATO saveza. 

– Prosljeđujem na savjet i odobrenje Senatu da ratificira protokol o sporazumu sa Sjevernom Makedonijom o pridruženju Sjevernoatlantskom ugovoru – navodi Tramp u saopćenju.

Protokol o pridruženju potpisale su sve države članice NATO-a u Briselu 6. februara. Proces je usmjeren prema prijestonicama savezničkih zemalja, u kojima će protokol biti ratificiran u skladu s nacionalnim procedurama država članica.

– Puna ratifikacija protokola omogućit će Sjevernoj Makedoniji da bude dio Sjevernoatlantskog ugovora i članica Sjevernoatlantske ugovorne organizacije (NATO) – izjavio je Tramp.

On je pohvalio Sjevernu Makedoniju kao “pouzdanog američkog sigurnosnog partnera”.

– Tražim od Senata da pruži savjet i odobrenje i moja administracija stoji spremna da vas izvijesti i pomogne vam u tim razmatranjima – zaključio je Tramp.

Sjeverna Makedonija, ranije Makedonija, promijenila je ime na osnovu Prespanskog sporazuma iz juna 2018. s Grčkom.

Grčka, članica NATO-a i EU dugo se protivila zvaničnom imenu Makedonije, jer njena regija na sjeveru zemlje nosi isto ime.

Zbog veta Atine, spor je bio glavna prepreka makedonskim ambicijama da se pridruži NATO-u i EU.

(Autor: Avaz)