Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, kazao je danas kako će ova stranka tražiti partnere s kojima će praviti pritisak da se krene u izmjene Izbornog zakona BiH. On je naveo kako se traže partneri koji će iskazati spremnost da se u zakonu naprave izmjene koje će omogućiti fer i poštene izbore na način da se uvede elektronsko glasanje, video nadzor na biračkim mjestima, ali i institut vanrednih izbora.

O tim pitanjima, kako je rekao, razgovarao je i na ovosedmičnom sastanaku s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem. 

– Tražit ćemo partnere da napravimo pritisak da idemo u izmjene Izbornog zakona jer smatramo da je ovo stanje neodrživo. Samo u tom kontekstu treba posmatrati sastanak s Radončićem koji je deklarisan kao član parlamentarne većine, ali to ne znači da ne treba pričati – zaključio je Nikšić.

Osim Izbornog zakona, tema susreta s predsjednikom SBB-a bila je i aktuelna politička situacija. Nikšić je danas kazao kako će neuspostavljanje vlasti na federalnom i državnom nivou biti u fokusu SDP-a. 

– Mislim da ćemo obilježiti godišnjicu da nemamo vlast niti je izvjesno hoće li je biti i to će biti u centru pažnje SDP-a. Nedopustivo je da funkcionišu vlade u tehničkim mandatima, imenuju se ambasadori, krčme budžeti, a ne mogu se dogovoriti oko formiranja vlasti – dodao je Nikšić.

Kazao je da će to biti fokus razgovora sa izabranim zvaničnicima SDP-a koji se održava danas i posvećen je početku priprema dokumenata i kampanje za lokalne izbore.

Nikšić je napomenuo i da će u ovom i do kraja idućeg mjeseca okončati izbore unutar SDP-a i okrenuti se onome što treba biti ključni rad svake partije.

– SDP ostaje sa jasnim opredjeljenjima, ne želimo izdati birače i nastojaćemo da obiđemo što veći broj gradova u BiH i razgovaramo sa što više građana da bi čuli i njihova razmišljanja – rekao je Nikšić.

Na pitanje o novoj stranci koju su formirali bivši SDP-ovci, Nikšić je odgvoorio d se neće baviti bilo kojom drugom partijom, ali ni dopustiti da se oni bave sa SDP-om.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba