Eskalacijom migrantske krize u USK povećan je strah građana ovog Kantona, posebno građana Bihaća i Velike Kladuše, gdje je broj migranata svakog dana sve veći. Međusobni okršaji migranata na ulicama Bihaća i Velike Kladuše, počeli su polahko prelaziti i u napade na građane, a u ovih godinu i po, koliko traje migrantska kriza u USK, zabilježeno je nekoliko napada na naše sugrađane. Međutim, kako stvari stoje, migranti su pod dobrom zaštitom, te se nekome mili gledati videozapise uličnih borbi.

Prije nekoliko dana, jedna Bišćanka je na svome facebook profilu objavila fotografije i tekst o napadu migranta na nju i njenu sestru, a na fotografijama su vidljive ozljede. Na kraju teksta je dodala: “Jučer smo to bile mi, sutra neko drugi??? Nije samo jedan, takvih je trenutno na stotine…” i naravno, to se desilo.

Jučer u autobusu koji je vozio relaciju Bihać – Cazin – Velika Kladuša, migrant je napao djevojku (17 godina), nakon čega smo je kontaktirali, a ona je željela da njen identitet bude skriven. Opisujući ovaj slučaj, kazala je da je isti bio pijan, te da joj je prijetio nožem.

“Stigla sam možda tri minute prije polaska autobusa, koji je bio pun srednjoškolaca i petnaestak migranata. Pošto nije bilo slobodnih sjedišta naprijed, sjela sam ispred migranata. Dok sam se smjestila sve je počelo. Dirao me po ramenu i vukao za kosu te je spuštao ruku prema grudima. Ja sam se okrenula i rekla da prestane i da odje*e od mene, ali on se samo izvinjavao. Moglo se primjetiti da je pijan. Smrdio je na alkohol, pjevao i hodao po autobusu. Dok smo prolazili Kličiće, taj isti migrant se zamalo srušio na mene, nakon čega sam se proderala da odbije. Počeo mi je psovati mater i govoriti vulgarne riječi, a zatim je izvadio nož iz džepa. Šofer je primjetio da nešto nije u redu i zaustavio je autobus. Dok se približavao migrantu govorio mu je da napusti autobus, a migrant je tražio svoj novac nazad, nakon čega mu je šofer zaprijetio pozivom policije. Nakon par minuta migrant je izišao, a pozvana je i policija.” – ispričala je za portal Biscani.net svoj slučaj nova žrtva migrantske krize.

Kako je planirano na vanrednom sastanku Vlade USK, od danas se za migrante u prihvatnim centrima uvodi kućni red odnosno regulirano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši. Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi također danas bi trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru “Bira”. Kazano je kako će se od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da reducira kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH. Također, jedan od usvojenih zaključaka je da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove intenzivira aktivnosti kontrole registriranih i neregistriranih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima i da se ukinu rješenja za rad registriranim objektima u kojima budu zatečene osobe bez identifikacijskih dokumenata, a protiv ostalih će se pokrenuti zakonom predviđene mjere.

Koliko će nove mjere zaštite pomoći u smanjenju novih problema koji nastaju migrantskom krizom u USK ostaje da se vidi.

Izvor: E. Ha / Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.