U Srebrenici je u protekla tri dana održana “Treća međunarodna likovna kolonija – Srebrenica 2018“ na kojoj su učestovali likovni umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolonija je održana u organizaciji Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i župe Srca Isusova Zvornik – Srebrenica, te uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, općine Srebrenica, Kruha sv. Ante i drugih donatora.

Župnik župe Srca Isusova Zvornik – Srebrenica i utemeljitelj likovne kolonije fra Joso Oršolić smatra da svi moramo, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, učiniti ovaj svijet ljepšim i udobnijim za svakoga čovjeka. Prema njegovim riječima slikari humanisti koji stvaraju umjetnička djela u Srebrenici upravo to čine.

“Treća Međunarodna likovna kolonija “Srebrenica 2018“ je na svoj način dala doprinos izgradnji dijaloga, mira i pomirenja na ovim prostorima. Kroz susret umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja pokušamo svijetu uputiti jednu ljepšu poruku u želji da svi zajedno se moramo truditi u izgradnji mira. Ono što je Sv. Franjo Asiški govorio da su mir i dobro ono o čemu moramo govoriti i oko čega se moramo pozdravljati, ali i ono oko čega se iskreno moramo potruditi. Na kolonijama je do sada nastalo više od 70 djela i djela sa prethodne dvije kolonije su predstavljena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj. I ova treća likovna kolonija je dala određen dio dijela kojima dopunjavamo izložbeni prostor”, ističe fra Oršolić.

Fra Joso Oršolić smatra da “Srebrenica nije samo mjesto stradanja nego i mjesto nade i boljeg života“.

“Mi na ovaj način govorimo o potrebama same Srebrenice i stanovnika srednjeg Podrinja, ali i onoga što je potrebno cijeloj našoj domovini Bosni i Hercegovini. Naša franjevačka provincija Bosna Srebrena nosi naziv po Srebrenici i tu je bio samostan kroz povijest. Povijest franjevaca ovdje je više od 700 godina, i Srebrenica je nama od posebnog značaja”, kaže fra Joso Oršolić.

Slikar Mehmed Klepo iz Visokog učestvuje drugi put na likovnoj koloniji u Srebrenici.

“Ovo je način da se promovira kultura, u ovom slučaju likovna umjetnost, ali ono što je bit kolonije jeste kontakt među ljudima u službi mira. Najbolji dijalog je rad. Meni mnogo znači biti u Srebrenici. Kao čovjeku znači mi mnogo boraviti u gradu koji ima prošlost koju svi znamo. Znači mi mnogo uraditi nešto, da na neki način ljudi osjete da i mi nosimo sa sobom poruku mira, dijaloga, pomirenja, i boljeg života u principu. Svi mi želimo bolju budućnost, a odavdje poslati takve poruke znači mnogo”, smatra Klepo.

Mladi slikari Ivan Bogović i Mirela Blažević su iz Vinkovaca u Srebrenicu došli bez velikih očekivanja. Željeli su vidjeti grad koji je zbog svoje prošlosti prepoznatljiv u svijetu.

“Došao sam u Srebrenicu ne očekujući ništa, jednostavno sam se prepustio osjećaju. Prepustio sam se atmosferi. O Srebrenici se uvijek čuju neke priče, ovakve ili onakve. Ono što sam ja naučio ovdje je da su najveće bogatstvo ljudi. Ovaj grad ima izuzetan potencijal u svakom smislu. Može biti velika inspiracija svim ljudima, posebno umjetnicima”, kaže Bogović.

Blažević je istakla kako je u Srebrenicu došla zato što je željela “vidjeti spoj kultura koji je vidljiv u Bosni i Hercegovini”.

“To je najzanimljiviji i najljepši dio ove divne zemlje gdje imate tri religije, gdje imate pravoslavce, katolike i muslimane. Islamska kultura je zaista lijepa, samo što nam je malo daleka, i nismo dovoljno upoznati s njom. Mislim da u tom pravcu treba ići da upoznamo više različite kulture. Sigurno bi imali manje predrasuda. Srebrenica je mali grad, ali u jednom pogledu možete vidjeti džamiju, pravoslavnu crkvu, a nedaleko je i katolička kapela i temelji crkve, sve u stotinjak metara”, ističe Blažević.

Ratko Jolić je rodom iz Sarajeva, ali kaže da je “igrom sudbine“ njegov dom postala Srebrenica gdje živi i radi.

“Svake godine učestvjem u slikarskoj koloniji. Upoznao sam mnoge slikare. Ja nisam profesionalni slikar, nego sam amater, ali mi je zaista drago družiti se sa divnim ljudima. Uvijek nešto novo naučim. Moji motivi na slikama su vjerski, i Srebrenica njene ljepote, Guber”, kaže Jolić.

Pored stvaranja umjetničkih djela slikari su imali priliku da upoznaju Srebrenicu. Djela nastala na trećoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Srebrenica 2018“ će biti predstavljena na izložbama širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i evropskih zemalja.