Svi smo se barem jednom našli u situaciji da nas prije nekog odgovaranja u školi, testa ili ispita na fakultetu trese trema. Ali, posljednje istraživanje objavljeno u časopisu “British Journal of Psychology” pokazalo je da tjeskoba kod dijela djece zapravo poboljšava rezultate. 

Negativan utjecaj treme vidi se jedino kod djece sa slabijim pamćenjem, dok kod osoba s boljim pamćenjem trema izvlači najbolje i dobivaju bolje ocjene.

Zaključak ispitivanja je da bi nastavnici trebali iskoristiti ovo istraživanje za pojačan rad s djecom koja imaju lošije pamćenje i potruditi se da im smanje tremu prije ispitivanja ili testova kako bi postigla bolje rezultate.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Trema donosi bolje ocjene / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.