Rijeka i Simon Rožman imali 90-ak dana za upoznati se, a nakon ‘medenog tromjeseca’ dilema nema: ljubav je obostrana.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Rožman je bio nepoznanica ogromnoj većini Riječana, a pokazao se kao veliki radnik, pun respekta za grad i klub, hrabar i pošten stručnjak. Takav djeluje i kao osoba.

Sigurno mu nije bilo lako uletjeti na Kvarner sa samo 36 mlađahnih godina, ali pokazao je da je zaslužio šansu, a o svoja prva tri riječka mjeseca govorio je u intervjuu za mariborsku Večer.

– Došao sam kao poluafirmirani trener i postojao je skepticizam. Naravno, svakoga se gleda prema rezultatima. Mislim da je u klubu učinjeno puno posla u posljednjem razdoblju, a kad se rezultat poboljšao onda je sve došlo na svoje mjesto.

‘Rujevica je puls grada’

Sa svojim sunarodnjakom i najuspješnijim trenerom u Rijekinoj povijesti, Matjažom Kekom, rado priča o nogometu, a zahvaljuje se i svojem prethodniku:

– Moram se zahvaliti Igoru Bišćanu. Čuli smo se prva tri dana. Dao mi je svoju ocjenu i njegove su analize igrača bile točne. Sa Kekom sam od ranije u dobrim odnosima. Svaka pomoć je dobrodošla i zahvalan sam na tome. Puno pričamo o nogometu, ne samo Rijeci nego i o reprezentaciji. I nije Kek jedini, komuniciram s puno trenera.

Objasnio je Rožman da je slovenska liga možda bolja za razvoj mladih igrača, ali HNL je ipak razina za sebe…

– To je vrlo konkurentna liga. Puno je individualne kvalitete, puno je organizacije u obrani. Puno je više pritiska nego u Sloveniji, Hrvati su nogometna nacija. Utakmica je praznik. Puno ljudi dolazi, osjetite puls grada.

‘Moramo prodavati igrače’

Kakav je klub Rijeka?

– Ništa nije prepušteno slučajnosti u Rijeci, oni razmišljaju dugoročno. Veliki je izazov da klub ovisi o sebi. Želimo biti samoodrživi. I ne bojim se toga. Zimski prijelazni rok je bitan. Klub je prisiljen prodavati igrače, ali želi igrati u europskim natjecanjima. Moramo biti pametni u kadriranju, želimo preokrenuti trend i pružiti šansu mladim, domaćim igračima. Voljeli bismo imati Rijeku prepoznatljivu po radu s mladim i zanimljivim igračima.

Kratka kronologija ova tri riječka mjeseca…

– Nov sam na sceni, u Hrvatskoj se svaki meč igra na oštrici noža i postoji ogroman pritisak. Solidno smo počeli, ali nakon nekoliko problema u kratkom vremenu zapali smo u krizu u tri utakmice. Napravili smo mali rez u momčadi i stvari su se posložile. Niz od četiri pobjede dao nam je vjetar u jedra. Tribine su se povezale, energija se vratila. Borimo za Europu, sljedećih šest mjeseci bit će zanimljivo!

‘Rijeku se ne odbija’

Zdravlje je bilo narušeno, sad je sve u redu.

– Ljetos sam imao zdravstvenih problema, zato sam napustio Domžale. Želio sam stanku, ali u tri tjedna tijelo se prilično regeneriralo, a kada je došla ponuda Rijeke… To se nije moglo odbiti. Ja se dugoročno vidim u Rijeci – rekao je Simon Rožman koji je odigrao točno jednu minutu prvoligaškog nogometa.

Imao je 17 godina, ušao u 89’ za Aluminij kod Gorice. Vrlo brzo shvatio je da strast prema nogometu želi pretvoriti u trenersku profesiju i… Ne ide mu loše!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ SA IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Više saznajte na izvornom linku: Danijel Vukušić – Trener Rijeke Rožman: Hrvati su nogometna nacija, svaka utakmica je praznik / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.