Bolnice u Srednjobosanskom kantonu spremne su liječiti sve pacijente oboljele od koronavirusa, čak i one teške.

– Spremni smo pružiti pomoć i pacijentima iz drugih kantona – naglasili su Mirsad Granov, direktor JU Bolnica Travnik, Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti TBC Travnik, i Velimir Valjan, direktor bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila.

Problema s bolovanjima radnika nema, zaštitne opreme ima dovoljno, svi timovi su spremni, napomenuo je dr. Valjan.

– Imamo šest respiratora i četiri anesteziološka aparata, po još jedan smo naručili i čekamo. U ovome trenutku zdravstveni radnici našeg kantona spremni su pomoći svakome. Nema bježanja. Imamo kapacitet, imamo opremu da zaštitimo osoblje i pacijente. Ne bi bio nikakav problem da prihvatimo i liječimo pacijente iz drugih kantona gdje je zdravstveni sistem pretrpan. Respiratori u našoj bolnici nisu respiratori samo građana SBK nego svih građana BiH, a ako postoji situacija gdje treba pomoć, mi ćemo prihvatiti i liječiti te pacijente – rekao je Valjan.

Da je sve spremno, kaže i Abdulović, a Bolnica za plućne bolesti TBC Travnik je već primila pacijente zaražene koronavirusom.

– Možemo odmah primiti 70 do 75 ljudi, prilično smo se dobro prilagodili. Mislim da možemo nekoliko mjeseci odoljeti udaru onim što smo nabavili, a i radnici su dobro opremljeni – rekao je dr. Abdulović.

I dr. Granov ističe da je sve spremno i za drugi val.

– Sve tri bolničke institucije su se maksimalno pripremile i mi ovoga trenutka vrlo korektno liječimo bolesnike koji, uz druga stanja koja zahtijevaju bolničko liječenje, imaju i koronavirus – naveo je dr. Granov.

U sve tri bolnice je, navodi dr. Granov, pozitivno poslovanje u prethodnim godinama pomoglo u nabavci opreme.

Podsjetimo, SBK je sedmicama čekao na odgovor kliničkih centara iz Mostara i Sarajeva mogu li tamo slati najteže pacijente.

Iz KCUS-a još nisu odgovorili, a iz Sveučilišne bolnice u Mostaru poslali su pozitivan odgovor, ali tek nakon posjete Dragana Čovića srednjoj Bosni.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Tri bolnice nude pomoć pacijentima iz drugih kantona / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.