Tri mjeseca nakon nesreće u HE Kostela u Bihaću: Tužilaštvo provodi istražne radnje

Klix.ba

Tri mjeseca nakon havarije u hidroelektrani “Una – Kostela” kod Bihaća, u kojoj su tri osobe smrtno stradale, Tužilaštvo USK i dalje provodi istražne radnje i vještačenja nakon kojih će biti poznato u kojem smjeru će ići daljnja istraga.
“U predmetu ovog Tužilaštva koji je formiran povodom ovog događaja, u toku je provođenje istražnih radnji. Naređeno je vještačenje po vještacima mašinske i građevinske struke, pa će po okončanju istih biti naređeno vještačenje po vještaku zaštite na radu”, kazali su za Klix.ba u Tužilaštvu USK.

Pojasnili su da će se u zavisnosti od rezultata navedenih vještačenja, utvrditi da li postoji odgovornost trećih lica u ovom događaju.

Nesreća u hidroelektrani “Una – Kostela” dogodila se 2. avgusta prilikom redovnog godišnjeg remonta postrojenja, odnosno čišćenja drenažnog sistema hidroelektrane.

Iz Tužilaštva su ranije istakli da su se u toku uviđaja fokusirali na utvrđivanje činjenica iz kojih bi se potvrdile ili negirale tvrdnje da su radovi izvedeni u skladu sa propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama na radu, a eventualni propusti bi se mogli dovoditi u vezu sa nastupanjem nasilne smrt.

U tom kontekstu, izuzeta je dokumentacija Elektrodistribucije Bihać koja se odnosi na propise iz oblasti zaštite na radu.

Trojica uposlenika Elektroprivrede BiH Sead Mujić, Elvis Salihodžić i Admir Mulić preminuli su usljed trovanja ugljen-monoksidom i drugim plinovima koji su curili iz agregata na kojima su radili. Osim dugogodišnjih smrtno stradalih uposlenika Elektroprivrede BiH, u hidroelektrani je tog dana povrijeđeno još sedam osoba, između ostalih i četiri medicinska tehničara iz Službe hitne pomoći, koji su, uslijed spašavanja unesrećenih, udisali štetne plinove.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...