Tri opštine u Federaciji BiH ukinule su finansiranje političkih partija iz budžeta. Sa druge strane u Republici Srpskoj još nijedna, prenosi BN.

Zenica, Donji Vakuf, Visoko – opštine su iz Federacije BiH koje su ukinule finansiranje političkih partija iz budžeta. Neke od njih će novac usmjeriti na liječenje bolesne djece, a neke na pomoć studentskoj populaciji.

Građani smatraju da bi na isti ili sličan način novac mogle iskoristiti i lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Da će ova praksa zaživjeti u Republici Srpskoj, ne vjeruje komunikolog Mladen Bubonjić. Ističe da političke partije ne bi puno izgubile ukoliko bi se ukinulo njihovo finansiranje iz budžeta gradova, jer su tu i drugi oblici putem kojih stranke mogu doći do novca.

Između ostalog, tu su članarine i donacije, kao i novac iz budžeta BiH. Prema podacima koji su objavljeni neposredno prije izbora 2018. godine, političke stranke dobile su više od 18 miliona maraka. Od toga, Stranka demokratske akcije dobila je više od 3 miliona KM, a SNSD-u je uplaćeno više od milion maraka.

“Da za novcem građana žude, ne samo političke partije, već i njihovi članovi, dovoljno govori i činjenica da se mjesečno iz budžeta izdvaja skoro 100.000 maraka za `bijeli hljeb`. Poslanici, delegati i bivši ministri biće nagrađivani šest mjeseci, a neće raditi apsolutno ništa”, ocijenio je Darko Kuzmanović iz ReStarta Srpske.

(Vijesti.ba)