Roditelji malezijskog dječaka nisu se iznenadili kada je njihov sin dobio poziv iz Mense da im se pridruži. Oduvijek su znali da je poseban.

Roditelji malezijskog dječaka nisu se iznenadili kada je njihov sin dobio poziv iz Mense da im se pridruži. Oduvijek su znali da je poseban.

Trogodišnji dječak iz Malezije koji živi u Velikoj Britaniji postao je najmlađi član Mense, najveće i najstarije internacionalne zajednice visokointeligentnih ljudi na svijetu. Muhammad Haryz Nadzim pozvan je pridružiti se ovoj organizaciji nakon razgovora sa psihologom i osvajanja 142 boda na Stanford-Binet testu inteligencije, prilikom čega je dobio prosječnu ocjenu 99,7 od 100, piše CNN.Bistar dječak

“Svaka čast Haryzu na pozivu za Mensu. On je očigledno jedan bistar dječak i mi smo ushićeni što mu možemo poželjeti dobrodošlicu”, rekao je John Stevenage, izvršni direktor britanske Mense.

Da bi neko postao član britanske Mense, on mora “pokazati da se po visini kvocijenta inteligencije nalazi u vrhu dva posto svjetske populacije”, ističu oni na svojoj službenoj stranici.

Mensin test, koji se radi pod nadzorom, kreiran je djecu i za starije od deset i po godina. Za djecu mlađu od 10 godina obavezna je posjeta psihologu koja određuje njihov kvocijent inteligencije.

Osim evaluacije psihologa, na odluku o pozivu Haryza u Mensu značajno je utjecao i njegov rezultat na Stanford-Binet testu, koji se sastoji od kombinacije matematičkih zadataka, zadataka iz jezika, zadataka koji ocjenjuju pamćenje i logičkih zadataka.

“Običan” trogodišnjak

Haryzova majka, Nur Anira Asyikin, koja radi kao inženjerka u Durhamu u Engleskoj, kaže da je njena porodica znala da je on poseban i prije nego što je dobio poziv za Mensu. U dodatnoj školi u kojoj je išao na satove čitanja i matematike Haryz u septembru je pohvaljen za izuzetan napredak u oba područja. Ipak, po svim ostalim pitanjima on je običan dječak.

This 3-year-old just became the youngest member of Mensa UK, the largest and oldest international high IQ society in the world https://t.co/t97CBKHKl5 pic.twitter.com/WX3qoPI1u5

— CNN (@CNN) January 22, 2020
“On je manje-više tipičan trogodišnji dječak. Voli slikati i čitati knjige i sve u vezi s umjetnošću. Posebno voli Lego kockice i plastelin. Ponosni smo na njega i sretni zbog njega. On nije dobar samo u akademskim vještinama, nego se voli i igrati, kao sva ostala djeca. Mi znamo da će u budućnosti društvo od njega dobiti mnogo”, kaže njegova majka.
Više saznajte na izvornom linku: V. T. – Trogodišnjak iz Malezije postao najmlađi član Mense: Sposoban je za velike stvari / (klix.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.