Žene uglavnom provode dosta vremena u potrazi za muškom pažnjom, te kada konačno ostvare vezu sa onim za kim žude počinje se javljati strah da ga ne izgube. Iz tog straha žene obično čine sve da ne budu ostavljene, a većina toga su krajnje neprihvatljive stvari.

Provjeravanje partnera u svakom trenutku, analiziranje svake njegove riječi, mijenjanje sebe zbog njega te posezanje za svim onim stvarima za koje misle da će ga zadržati pored sebe. Na kraju se obično desi, da on ipak ode.

Da bi se u životu izbjegle ovakve situacije, ženi je potrebno da se okrene ka sebi.  Trud koji žena zna utrošiti na zadobivanje i zadržavanje muške pažnje se apsolutno ne isplati. Jer u konačnici, muškarac se ne zaljubljuje samo u ono što vi njemu pružate ili činite za njega, već i u sve ono što on može učiniti za vas. Muškarac želi udovoljiti ženi, ne samo da bi je učinio sretnom, već da stekne osjećaj kako na pozitivan način sudjeluje u njenom životu. Žena se treba truditi biti što ženstvenija, jer to je upravo ono što privlači suprotan spol. Kada se ponašate prirodno i ženstveno on ima želju da vas obasipa ljubavlju i pažnjom, da vas čuva i štiti.

Žena u modernom svijetu želi biti probitačna i snalažljiva, upravo zbog svoje karijere, i istovremeno se nadajući da je upravo to ono što će također oduševiti njenog partnera.
Ali najčešće biva upravo suprotno; muškarac traži od partnerice ženstvenost i on je želi zaštititi. Znači ono što je nužno potrebno za vašu karijeru ne mora se pozitivno odraziti i na ljubavni život.

Često se događa da kada se žene zaljube postanu apsolutno slijepe i odjednom sve ono što su voljele prije njega postaje nebitno.To se ne bi smjelo događati, jer vaši prijatelji, hobiji, životne navike su postojale i prije njega; toga se žena ne smije odreći. Radite sve ono što zadovoljava ženu u vama: putovanja, druženja sa prijateljima, masaže, aerobik…

I upamtite: muškarci su oduševljeni ženama jer one osjećaju stvari na način na koji oni ne mogu. U biti, oni nekih svojih osjećaja postaju svjesni upravo uz vas. Kada vaš muškarac vidi da ste u stanju potpuno doživjeti sve ono što radite u određenom trenutku – od plakanja zbog tužnog filma, do uživanja u čokoladnoj torti – to je za njega neprocjenjivo.

Zbog toga se nikada nemojte stidjeti izražavanja i otvorenog pokazivanja svojih osjećaja muškarcu do kojeg vam je stalo. Kada ste same sebi prioritet i kada se posvetite svojim strastima, on će znati da je našao ženu kojom je oduševljen i koju će voljeti.