Donald Trump nije platio federalni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počev od 2000., jer je prijavljivao da je izgubio znatno više nego što je zaradio, navedeno je u izvještaju objavljenom u nedjelju u New York Timesu.

U godini kada je postao predsjednik i u svojoj prvoj godini u Bijeloj kući, Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak, objavio je NY Times.

Navodeći detaljne uplate prikupljene iz više od dvije decenije poreznih informacija, izvještaj Timesa opisuje velike finansijske gubitke i godine izbjegavanja poreza koji zadaju udarac poslovno-tajkunskom imidžu na kojem je Trump gradio svoju političku karijeru.

Na brifingu u Bijeloj kući u nedjelju Trump je negirao priču New York Timesa i tvrdio da plaća “puno” saveznog poreza na dohodak.

Prethodna istraga New York Timesa objavljena 2018. pokazala je da je Trump pomagao “svojim roditeljima da izbjegavaju plaćanje poreza” 1990-ih, uključujući “slučajeve otvorene prevare” koje su mu omogućile da od njih stekne bogatstvo.

Trump je primio najmanje 413 miliona, u današnjoj vrijednosti, dolara od očevog posla s nekretninama, počevši od svoje treće godine, prenosi CNN.

Izvor: Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.