TRUMP PRIJETI PUTINU: ‘Do kraja dana donijet ćemo neke velike odluke za Siriju’!

slobodna-bosna.ba
- Vrlo smo zabrinuti što se takva stvar može dogoditi. Ovdje se radi o čovječnosti, i takvo šta je nedopustivo, kazao je novinarima Trump uoči sastanka kabineta, napominjući da će odluku vjerovatno donijeti 'do kraja dana'.

– Vrlo smo zabrinuti što se takva stvar može dogoditi. Ovdje se radi o čovječnosti, i takvo šta je nedopustivo, kazao je novinarima Trump uoči sastanka kabineta, napominjući da će odluku vjerovatno donijeti ‘do kraja dana’.

Američki dužnosnici kazali su u nedjelju kako još vagaju opcije za odgovor nakon što je nekoliko desetina ljudi izgubilo živote u napadu na Dumu. Ministar odbrane James Mattis kazao je da nije isključeno da Amerika poduzme zračne napade u znak odmazde.

Na pitanje smatra li ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za napad, Trump je u ponedjeljak odgovorio: ‘Moguće je da je odgovoran, moguće je. I ako jest, bit će mu jako, jako teško. Svi koji su s tim povezani platit će visoku cijenu. I on i svi’, rekao je Trump.

On je u nedjelju putem Twittera također poručio da će odgovorni za napad ‘platiti visoku cijenu’, bez obzira je li za njega odgovorna Sirija, Rusija ili Iran.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako su ruski humanitarni radnici posjetili napadnuto područje i kako nisu našli dokaze da je korišteno kemijsko oružje.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada negirrao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Dumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici pred potpunim porazom pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti, a Rusija i Iran tvrde da su vijesti o napadu hemijskim oružjem laži kojima se opravdava vojna akcija protiv sirijske vlade.

Inače, Rusija je glavni sirijski saveznik i već godinama čuva leđa sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Prije pet godina bili su posrednici između SAD-a i Asada prilikom potpisivanja Konvencije o hemijskom oružju i upravo zato Rusiju drže odgovornom jer je dopustila Asadu da ga zadrži i koristi.

Trumpovi komentari o hemijskom napadu došli su u isto vrijeme dok se Vijeće sigurnosti UN-a priprema za hitni sastanak o toj temi.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...